NY SMART MODELL GER LÄGRE PARKERINGSTAL

NY SMART MODELL GER LÄGRE PARKERINGSTAL

I ett växande Stockholm ställs höga krav både på att bygga nya lägenheter och på att använda marken effektivt. I Stockholm ska också stads- och trafikplanering främja hållbar utveckling genom att cykel, gående och kollektivtrafik prioriteras.

Staden har därför fattat beslut om en ny modell för parkeringstal vid nyproduktion av bostäder vilket är ett viktigt steg på väg mot en klimatsmart stad där fler kan bo. De nya riktlinjerna innebär att det både blir enklare och billigare att bygga nya lägenheter, speciellt små lägenheter i kollektivtrafiknära lägen. Det innebär också att kostnaden för parkering i högre grad läggs över på den som äger bil. 

Beslutet innebär bland annat att:

  • antalet parkeringar i nybyggda bostadshus ska anpassas till fastighetens specifika behov och läge
  • färre bilparkeringar krävs för bostadshus som byggs nära kollektivtrafik
  • antalet parkeringsplatser som krävs för små lägenheter sänks
  • så kallade flexibla parkeringstal införs, vilket innebär att parkeringstalet går att sänka ytterligare med satsningar på andra mobilitetslösningar som till exempel cykel eller bilpool

Bilparkeringar har stor påverkan på den stad vi bygger eftersom de tar plats (på gatan och kvartersmark) och medför ökade anläggningskostnader för nya bostäder. Under 2000-talet har i snitt 0,57 platser byggts per ny lägenhet i staden. Den nya modellen utgår från ett grundintervall som ligger mellan 0,3-0,6 parkeringsplatser per lägenhet – var inom detta spann fastigheten placeras beror på närhet till kollektivtrafik och service. Parkeringstalet justeras också för projekt som primärt utgörs av små eller stora lägenheter.  Ett projekt med främst små lägenheter sänker exempelvis antalet parkeringsplatser med 30 procent.

Staden inför också flexibla parkeringstal vilket innebär att en byggherre kan få ytterligare reducerat p-tal i utbyte mot att tillhandahålla så kallade ”positiva mobilitetstjänster”. Exempel på sådana tjänster är attraktiva cykelrum i markplan eller medlemskap i en bilpool. Genom flexibla p-tal kan byggherren alltså sänka parkeringsefterfrågan genom att underlätta för dem som väljer bort en egen bil.

Kostnaden för att bygga parkeringsplatserna i bostadsprojekt fördelas vanligtvis på alla lägenheter. Bilinnehav subventioneras därför av de boende utan bil. Genom den nya modellen läggs kostnaden högre grad på den som äger bil. Beslutet är en del i omställningen till en mer hållbar stads- och trafikplanering.

—   Den nya modellen är transparent och skapar bättre förutsättningar för att bygga en modern och hållbar stad, säger Elin Olsson, gruppledare i exploateringsnämnden.

Relaterade nyheter

Stockholm, 24 augusti 2016

Nya p-regler i Stockholm – fler får betala mer

Stockholm, 7 januari 2016

Färre parkeringsplatser kan ge fler bostäder

Stockholm, 2 december 2015

Största parkeringsreformen sedan 90-talet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter