Östra skolan
Miljöpartiet motsatte sig senaste förslaget till detaljplan för Östra skolan, när den behandlades av samhällsbyggnadsnämnden. Nedan finns hela reservationen från Miljöpartiet.
Reservation, 143 Östra Skolan 22 m.fl. Dp 197
Redan då ärendet kom upp för första gången, lade vi fram våra synpunkter. Egentligen är det en lång historia. Som svar på 1989 års ÖP, ansåg vi då det gällde hamnområdet, att man måste omlokalisera hamnen genom att låta hamnen utvidgas västerut, speciellt för den tunga och miljöstörande verksamheten. Transport till/från hamnen skulle ske västerut. Om man inte gjorde så, skulle hamnen i framtiden bli ett problem och inte en resurs som det är tänkt. Övriga politiker ansåg inte att hamnverksamheten skulle kunna bli ett problem i framtiden. Tiden gick och man insåg att man måste göra något. MP ansåg fortfarande att hamnutvidgning borde ske åt väster, men denna gång långt mera sydväst, så att all tillfart kunde ske långt utanför tätorten. Övriga partier hade sjöstaden i sikte och ville därför utvidga hamnen österut, utan att inse vilka konsekvenser det innebar.
När väl hamnutbyggnaden österut blev en beslutad realitet, så började givetvis en grupp medborgare inse, att många skulle drabbas negativt av åtgärden. Politiker, som tidigare varit positiva till hamnflytt, ändrade uppfattning och ett missnöjesparti startades.
Östra skolan, som redan från början hade ett dåligt läge med hänsyn till närheten av rangerbangården, fick nu även den mest intensiva hamnverksamheten allt närmare.
Vid domstolsförhandlingarna sades att järnvägstransporter skulle öka i framtiden. Så blev inte fallet. Landsvägstransporterna ökade trots marknadens kunskap om dess negativa konsekvenser. Nu har majoriteten i KF även beslutat att landsvägstransporter till och från hamnen skall ske österifrån och relativt nära Östra Skolan, vilket ytterligare försämrar för att bedriva skolverksamhet.
Järnvägsspåren ligger relativt högt i förhållande till skolan, vilket försvårar mycket för att bygga ut bullerskydd till överkomliga kostnader. Olycksrisken är dessutom stor på bangården strax utanför skolområdet. Det finns många skäl till att omlokalisera skolan till ett bättre läge.
Buller från järnvägstrafiken kommer att öka. Pendeltågstrafik tillkommer som sker frekvent dagtid, luftföroreningar som ökar med ökad fordonstrafik med skadliga utsläpp av partiklar och olika kolväten inklusive PAH.
PAH är en stor grupp av polycykliska kolväten, som bl.a. kommer från utsläpp av dieselmotorer, såväl lastbilar som färjetrafik. Tyvärr så användes den sämsta sortens tung diesel i färjetrafiken, som ger upphov till en hög andel PAH. Utsläpp av bl.a. denna grupp av luftföroreningar ville vi komma ifrån i tätorten redan 1989. Olika PAH är starkt misstänkta att orsaka cancer i flera sammanhang.
Man måste ha vetat om Östra skolans olämpliga lokalisering och dessutom vetat om vilka planer man haft med hamnen. En sådan, mycket omfattande förändring, som flytt av hamnen österut medför ju även andra betydande nackdelar för Trelleborg, som inte har direkt med Östra skolan att göra. Under tiden har man haft Köpingeskolan utdömd såsom mögelskadad och inte möjlig att renovera till rimliga kostnader. Ändå har man lagt ned underhållskostnader år för år utan att få något i gengäld. Vi har förlorat en skola som kunde ha rivits och byggts upp på nytt. Istället drar vi på oss ett nytt problem, som gäller våra skolbarns hälsa, genom att de skall vistas i en miljö som inte är bra vare sig för hälsa eller för att uppnå goda skolresultat. Utemiljön vid Östra skolan kommer inte heller att bli bra.
Vi reserverar oss mot fortsatt planering i avsikt att tillåta skolverksamheten på detta område, då förslaget inte tar hänsyn till barnens bästa. Skolbarn är extra känsliga för miljöföroreningar och måste skyddas.
Bertil Ohlsson, vice ordförande.
Christine Stafström, ersättare.
Båda för MP Samhällsbyggnadsnämnden, Trelleborg.