Kultur och fritid

Kultur och fritid

Likvärdig möjlighet till aktiv fritid

Alla klubbar/föreningar ska behandlas likvärdigt. Kommunen ska satsa på bl.a. motionsspår och utegym i de områden där de finns föreningar/klubbar som bedriver verksamhet för att premiera närboendes samt övriga en likvärdig möjlighet till friluftsliv. Alla typer av sporter ska behandlas likvärdigt, oavsett om det är ridsport, bandy eller skidåkning. Skapa miljöer för meningsfull fritid. Satsningar på utegym, motionsspår och liknande avgiftsfria anläggningar uppmuntrar till rörelse. Verka för att idrotten och kulturen blir jämställd. Alla kommunala idrotts- och fritidsanläggningar ska planeras och byggs utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Kommunens resurser ska fördelas jämställt vid investering, drift och bidrag. Det handlar om ekonomisk rättvisa och tillgänglighet i lokaler. Ett aktivt normkritiskt arbete i idrottsföreningar ska vara en förutsättning för kommunalt föreningsbidrag. Jämställdheten ska också prägla kulturlivet i kommunen, bland annat genom jämställda kulturbidrag, rättvis tillgång till lokaler och scener. Kulturarrangemang i kommunal regi eller med kommunalt stöd ska vara jämställda.

Vi vill:

  • Alla sporter ska behandlas likvärdigt och ha samma förutsättningar även ekonomiskt.
  • Kommunen ska sköta motionsspår samt utegym eller se till att förutsättningarna är likvärdiga för föreningar/organisationer oavsett idrott.
  • Kommunen bör ha en mobil fritidsgård som kan erbjuda alla ungdomar i kommunen aktiviteter.
  • Sociala insatser kan belönas med attraktiva aktivitet premier, till exempel biljetter till konserter eller idrottsmatcher i samarbete med civilsamhället.

 

Ett levande, inkluderande kulturliv

Medborgardialog är ett viktigt verktyg för demokrati och delaktighet, och ska användas när kommunen planerar inom kulturen.

Vi vill:

  • Fortsätta att utveckla villa Björkås i Björkåsparken till ett föreningsdrivet allaktivitetshus
  • Att kulturaktiviteter och mötesplatser ska finnas i alla stadsdelar och orter

Nyheter på Kultur

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter