Vi har aldrig pratat om förbud mot cement

Vi har aldrig pratat om förbud mot cement

Men vi vill att den cement som används ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Peter Björck, Maria Losman, Jan Riise och Elisabeth Falkhaven svarar på insändare i Hallands Nyheter 2 september.
Miljöpartiet har aldrig pratat om förbud mot cement. Däremot vill vi så snart det går ersätta cement med andra material – utveckling pågår. Det kan vara betong med mindre cement eller trä där det är lämpligt. Tillverkning av cement står för en stor del av industrins utsläpp av växthusgaser och dessa måste som bekant ner. Det går också att göra cement mer eller mindre miljöpåverkande, och vi vill att den cement som används ska ha så liten påverkan på klimat och miljö som möjligt.

Sveriges riksdag och regering fattar beslut om lagar, regler och prövningar för att de behövs. Cementas verksamhet påverkar grundvattnet på Gotland och företaget behöver visa att det inte påverkar mer än tillåtet, enligt lagar, regler och prövningar. Det har de inte visat helt enkelt, men företaget har nu fått ytterligare 8 månader på sig förutsatt de håller sig inom gränsen för mängden kalk de har tillstånd att bryta.

Peter Björck, ordf MP Varberg

Maria Losman, gruppledare MP regionfullmäktige

Jan Riise, ordf MP Halland

Elisabeth Falkhaven (MP) Riksdagsledamot

Relaterade nyheter

Skåne, 27 juni 2024

Debattartikel: Sänk Skånetrafikens biljettpriser

Uppsala län, 22 juni 2024

Resenärer ska bemötas med respekt

Skåne, 14 juni 2024

Miljöpartiet vill sänka biljettpriserna hos Skånetrafiken

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter