Bokslut över en mandatperiod
Miljöpartiet har varit en stark pådrivare i hållbarhetsfrågor under de fyra år som vi var del av Värmdömajoriteten. Det finns framgångar att fira men samtidigt en del kvar att göra innan Värmdö tar plats som en av landets främsta miljökommuner.
Under mandatperioden 2011-2014 har kommunen tagit flera steg på väg mot ett mer hållbart Värmdö. Vi har tagit beslut om en långsiktig översiktsplan med tydliga prioriteringar vad gäller bebyggelseutveckling och infrastruktursatsningar.
Under mandatperioden har också en långsiktig naturreservatsplan antagits och under 2014 beslutades om en grönstrukturplan för Gustavsberg. Planen definierar Gustavsbergs gröna karaktärer, viktiga stråk och barriärer inom grönområden. Grönstrukturplanen knyter an till Värmdö kommuns översiktsplan för år 2012-2030 där ett mål är att gröna kilar och värdekärnor ska bibehållas för att öka natur- och rekreationsvärden. Vi har också tagit fram en plan för att minska skadliga ämnen som ska följas upp årligen och gjort ett stort arbete inom VA området med ny VA-plan, strategi och ett uppdrag om att alla enskilda avlopp ska vara inventerade till 2020.
Värmdö kommun har tagit stora steg när det gäller energiomställning. Bland annat har kommunen köpt ett nyckelfärdigt vindkraftverk i Nötåsens vindkraftpark utanför Sundsvall. Anläggningen driftsattes i september 2014. Solel har satts upp på kommunhusets tak och på förskolan Solbackens tak. I och med det har målet om minst 10 procent egenproducerad förnybar energi uppnåtts med råge. Värmdö Bostäder har bytt fossilolja till fossilfri och arbetat med omställning av värmesystemen så att bolaget i det närmaste har nått fossilfriheten. Kommunen har infört matavfallshämtning där 2870 abonnenter hade anslutit sig vid årsskiftet. Kommunens verksamheter har också uppnått 22 procent ekologisk mat något som också bidrar till att minska klimatpåverkan från vår matproduktion, även andelen vegetariska måltider har ökat under mandatperioden. Minskad köttkonsumtion, minskat fossilt resande och minskad konsumtion är de tre områden där vi kan minska våra ekologiska fotavtryck.
I maj 2014 invigdes Hemmesta sjöäng, en våtmark och ett rekreationsområde. En värdering av de ekosystemtjänster som redan efter ett år går att uppmäta uppgår till cirka 20 miljoner. Kommunen har totalt lagt in 2,5 miljoner. Värdet förväntas öka framöver när den fulla effekten av förbättrade förhållanden för fisk och rekreation kan uppskattas.
För 2014 uppnår Värmdö kommun sju av nio målsättningar helt eller delvis vad gäller hållbarhetsfrågor. Kommunen steg också till plats 46 från plats 103 i Miljöaktuellt ranking över bästa miljökommuner i landet. En ökning med 57 platser. Det är ett stort steg i rätt riktning.
Malin Åberg Aas, gruppledare Miljöpartiet de gröna i Värmdö