Granskningsyttrande kring Strandviks detaljplan

Granskningsyttrande kring Strandviks detaljplan

När detaljplanearbetet för Strandvik påbörjades 2006 var syftet att möjliggöra ny bebyggelse, framhäva och skydda kulturmiljön, öka kvalitén i allmäntillgängliga strandområden och utveckla båtlivet. Här fanns en rimlig avvägning mellan markägarens intresse att exploatera sin mark och det allmännas intresse att få bättre tillgång till stränderna och ett bättre båtliv. Den intentionen ställde vi oss bakom.

Att öka och förbättra den allmänna tillgängligheten till parken och strandpromenaden är en avgörande del av detaljplaneringen ur Miljöpartiets synvinkel. Som det nu ser ut är det allmäntillgängliga området vid Kalsongberget inte längre med i planen. Miljöpartiet kräver att området återinförs i planen. Och att någon del av de ängar som ligger i naturmarken runt Kalsongberget avsätts för odlingslotter tillgängliga för alla att arrendera.

Det är också viktigt att den tillkommande bebyggelsen inte leder till ökad privatisering av de områden som i planen markeras som park och natur. Det är därför avgörande att tomtgränsen hålls tätt intill bebyggelsen, samt att det tydligt ska framgå att parken även i framtiden säkras för allmänna evenemang som exempelvis Valborgsmässofirande, musik- och teaterföreställningar mm.

Det är vidare av största vikt att villa Strandviks kulturhistoriska värden tas tillvara och att den anpassning av byggnaden som sker, i största möjliga utsträckning bevarar såväl exteriör som viktiga delar av interiören intakt. I Samrådsredogörelsen beskrevs det som svårt att tillgodose kraven på bevarande av viktiga delar av interiören. Det är inte ett fullgott svar anser vi. Länsstyrelsen var hård i sin kritik vad gäller graden av exploatering i sitt samrådsyttrande eftersom det inkräktade på riksintresset för kulturmiljön. I det förslag till bebyggelse som nu ställs ut för granskning är exploateringsgraden inte lägre. Vi anser att exploateringen är för hög och att den även i den nya utformningen kommer att inkräkta för mycket på den kulturhistoriska miljön runt Strandvik.

Miljöpartiet oroas också fortfarande över att behovet av förrådsbyggander för båtlivet inte är tillräckligt tillgodosett i planen. En ramp för i och upptagning av småbåtar som läggs i och tas upp med släp bör säkerställas inom planområdet.

Miljöpartiet har under flera år drivit frågan om att rena Farstaviken så att den också blir möjlig att använda för bad och fiske utan risker. Det är särskilt viktigt i takt med att vi tillgängliggör Strandviksområdet och förtätar hela centrala Gustavsberg med nya bostäder. Vi anser att det är viktigt att skyndsamt gå vidare med det arbetet.

Miljöpartiet vill också se bättre förutsättningar för cykeltrafiken inom planområdet genom att GC-vägen fortsätter på den södra sidan av vägen helt fram till centrum så att cykeltrafikanter inte behöver korsa Skärgårdsvägen vid Ekedalsskolan. I förlängningen bör det finnas GC-väg i bägge riktningar längs Gamla Skärgårdsvägen. Vi anser att det bör förtydligas hur behovet av GC-vägar tillgodoses på plankartan. Även lösningarna för busstrafiken behöver förtydligas så att det tydligt framgår att det planeras för bussfickor på bägge sidor längs Gamla Skärgårdsvägen.

För Miljöpartiet de gröna i Värmdö

Malin Åberg Aas, Filip Joelsson, Hanna Thorell och Max Ljungberg

Relaterade nyheter

Värmdö, 10 januari 2025

Nu stärker vi Värmdös miljöarbete

Värmdö, 15 oktober 2024

Nu skyddar vi mer natur i Värmdö

Värmdö, 11 september 2024

Trafiksäkra resvägar

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter