Så minskar vi klimatpåverkan när vi bygger nytt!

Så minskar vi klimatpåverkan när vi bygger nytt!

Miljöpartiet vill att Värmdö kommun och de aktörer som bygger nya hus och större fastigheter i Värmdö fokuserar såväl på att bygga energieffektivt som att minska
klimatpåverkan under byggfasen, bland annat genom att bygga mer i trä.

Regeringen initierade 2004 en nationell strategi för ”Mer trä i byggandet”, Då var regeringens vision att ”om 10 – 15 år ska trä vara ett självklart alternativ i allt byggande i Sverige – och på sikt i Europa.” Det är nu 11 år sedan regeringens strategi togs fram och vi ser att den ännu inte är uppnådd. Därför bör Värmdö kommun ta fram en kommunal strategi för hur träbyggandet inom kommunen kan öka av såväl klimatskäl som arbetsmarknadsskäl. Trä är en råvara vi har gott om i Sverige och ökat träbyggande kan generera nya jobb, särskilt inom delar av landet där arbetslösheten är hög. Men det är inte säkert att det alltid är mest klimatsmart att bygga i trä.

I slutet av 1800-talet förbjöds det att bygga hus i trä som var högre än två våningar på grund av brandrisken. Sedan 1994 är det åter tillåtet att bygga höga hus i trä, något som också sker i allt högre utsträckning. Ungefär hälften av en fastighets energiåtgång sker under byggnadsfasen. Både betong och järn är material som kräver mycket energi vid framtagandet. Att bygga i trä innebär något mindre energiåtgång vid anpassningen av materialet till byggnation men också en långsiktig lagring av kol i våra fastigheter.

2013 kom IVA och Sveriges Byggindustrier med rapporten Klimatpåverkan från byggprocessen. I rapportens sammanfattning står att ”Beräkningar indikerar att den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige uppgår till cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år, fördelat på cirka 4 miljoner ton på husprojekt och 6 miljoner ton på anläggningsprojekt. Det är i samma storleksordning som utsläppen från alla personbilar Sverige, och mer än vad alla lastbilar och bussar genererar. I en färsk rapport från Svenska Miljöinstitutet IVL 2015 Byggandets klimatpåverkan kan man från exemplet området Blå Jungfrun se att betong, bruk och armering står för hälften av energiåtgången från byggdelarna. Nu pågår ett arbete med att jämföra klimatpåverkan från byggnader i olika material.

Miljöpartiet i Värmdö vill att Värmdö kommun och de aktörer som bygger nya hus och större fastigheter i Värmdö fokuserar såväl på att bygga energieffektivt som att minska klimatpåverkan under byggfasen, bland annat genom att bygga mer i trä och vill därför att kommunen i likhet med flera andra kommuner, exempelvis Mora, Skellefteå och Växjö, tar fram en strategi för ökat byggande i trä, men vi vill också att strategin ska ta in nya forskningsrön och innehålla förslag för att minska nya byggnaders klimatpåverkan i Värmdö under hela byggprocessen oavsett material. I Skellefteå är strategin som tagits fram 2014 särskilt riktad till byggentreprenörer inom kommunen. I Borgholms kommun har Moderaterna motionerat om att kommunen ska ta fram en träbyggnadsstrategi. Vi ser att detta inte är en fråga som skiljer partierna åt utan där det finns förespråkare för att arbeta aktivt med att öka träbyggandet från många håll i Sverige. Vi hoppas därför att det är intressant för alla partier att få fram en strategi för hur de fastigheter som byggs i Värmdö kan minska sin klimatpåverkan under byggprocessen.

Miljöpartiet i Värmdö vill därför yrka:

Att fullmäktige ger Kommunstyrelsen i uppdrag att återkomma med en kommunal strategi för minskad klimatpåverkan från nybyggnation i Värmdö
där också möjligheterna till ökat träbyggande tas med senast januari 2016.

Malin Åberg Aas, Miljöpartiet de gröna i Värmdö

Relaterade nyheter

Värmdö, 10 januari 2025

Nu stärker vi Värmdös miljöarbete

Värmdö, 15 oktober 2024

Nu skyddar vi mer natur i Värmdö

Värmdö, 11 september 2024

Trafiksäkra resvägar

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter