Vi vill ge våra barn en trygg miljö i förskola och skola fri från mobbning och kränkande behandling

Vi vill ge våra barn en trygg miljö i förskola och skola fri från mobbning och kränkande behandling

Att skapa en trygg arbetsmiljö för alla våra barn och elever är en av skolans viktigaste uppgifter. Skolan är en plats för lärande där elever har rätt att känna sig trygga och kunna arbeta i en positiv skolmiljö med goda relationer och ett tillitsfullt klimat.
Därför är det oroväckande att antalet anmälningar om kränkande behandling ökat dramatiskt i Värmdö kommuns skolor de senaste åren och att vi saknar kunskaper om de bakomliggande orsakerna.

Värmdö kommun menar att orsakerna till det ökade antal anmälningar beror på att man ökat kunskapen kring kränkande behandling och att man 2014 införde ett digitalt anmälningssystem. Det menar vi är en otillräcklig förklaring. Miljöpartiet vill ha mer information kring kränkningarna och menar att fördjupad information är nödvändig för att kunna arbeta förebyggande mot kränkningar. Det digitala rapporteringssystemet tycks innehålla en mycket liten mängd information som kan vara svår att använda i det förebyggande arbetet. Det behöver finnas redogörelser för vilka typer av kränkningar som förekommer (verbala, fysiska, sexuella, utfrysning etc.), var kränkningarna sker rent fysiskt (skolgård, omklädningsrum, sociala medier/näthat etc), vilka årskurser som berörs m.m. Även redogörelse för om det är mellan elever eller mellan elever och lärare/personal bör finnas med. En mer utförlig rapportering av en händelse och alla berörda är viktig att göra dels för dokumentationen och dels för det förebyggande arbetet.

 Miljöpartiet yrkar därför på

  • att ett mer utarbetat digitalt rapporteringssystem rörande diskriminering och kränkande behandling tas fram för att tydliggöra problematiken, beskriva situationen, skapa ett underlag för att fatta beslut om förebyggande arbete och kunna följa upp effekten av de förebyggande åtgärderna.
     
  • att det nya utarbetade digitala rapporteringssystemet införs inom alla verksamheter (förskola, grundskola och gymnasium) och att personalen utbildas i hur det nya rapporteringssystemet ska användas.
     
  • att förvaltningen, en gång i kvartalet, ger Utbildningsnämnden en tydlig helhetsbild över de kränkningar som förekommer och vilka förebyggande åtgärder man har gjort eller planerar att genomföra.

  Siv Strömbäck, Hanna Thorell Miljöpartiet de gröna

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter