Demokratins syfte är ofta att skydda allas intressen snarare än att vid varje tillfälle tillgodose flertalet uppfattningar.

Demokratins syfte är ofta att skydda allas intressen snarare än att vid varje tillfälle tillgodose flertalet uppfattningar.

Det demokratiska beslutsfattandet och den demokratiska debatten förutsätter ömsesidig respekt – också gentemot människor man inte är överens med. När fullmäktigeledamöter upplever sig ha hamnat på åskådarläktaren försvagas den representativa demokratin.
Det som förvånar oss är att Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande, svarar i Expressen den 15 januari att hon inte vet vad vi menar när vi i ett inlägg tillsammans med Socialdemokraterna och Nya Listan lyfter fram att: ”Det långa egna maktinnehavet i kommunen har lett till en ensidig och enögd syn på hur kommunen ska utvecklas och vilka lösningar som är effektivast. Att inte lyssna också på de övriga ledamöterna i Kommunfullmäktige är ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar. Det blir ett demokratiskt underskott i den politiska styrningen av kommunen.”– Menar man att det är illa att ett parti har majoritet menar jag att det är att underkänna väljarnas val. Det om något är ett hot mot demokratin, säger Carina Wutzler. Men det hon väljer att inte ta med är att demokrati är något långt mer än att 51 procent bestämmer över 49 procent. ”All offentlig makt utgår från folket” är portalparagrafen i den svenska regeringsformen. Det är inte ”all makt” utan just den offentliga makten, som innefattas av det politiska beslutsfattandet. Vi menar att demokratin blir starkare när det är många som deltar och upplever sig vara delaktiga i samhället. Även individers möjligheter till delaktighet och inflytande mellan valen behövs nu. Att öppna upp för olika former av försök med fördjupad lokal demokrati och breddat folkligt engagemang. Här har bl a Vellinge kommun och de styrande Moderaterna en viktig roll, för att inte säga avgörande. I juli 2014 tillsatte dåvarande regering en utredning med syfte att analysera behovet av och utarbeta förslag till åtgärder för att öka och bredda engagemanget inom den representativa demokratin. Utredningen fick även i uppdrag att föreslå åtgärder för att öka individens möjligheter till delaktighet i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen. Den 18 januari 2016 lämnar utredningens sitt betänkande. Där föreslår utredarna en ny målsättning för Demokratipolitiken: ”En hållbar demokrati som kännetecknas av delaktighet och jämlikt inflytande.” Vi har från Miljöpartiets sida försökt få gehör för införande av medborgerliga e-förslag, medborgarbudget där våra invånare med sin kunskap och erfarenhet ges möjlighet till att vara med i specifika projekt, medborgaromröstning och olika digitala verktyg för deltagande i ex vis planering av olika projekt som parkers utformning etc. Det har blivit kalla handen från de styrande Moderaterna. Vi måste öppna upp för olika former av försök med fördjupad lokal demokrati i Vellinge.  

Relaterade nyheter

Region Stockholm, 28 mars 2024

20 000 extra vårdbesök till BUP

Örebro län, 28 mars 2024

Pia Frohman (MP): Tillsammans stärker vi vår demokrati!

Region Stockholm, 21 mars 2024

Succé för nya lovkortet – över en halv miljon resor under första lovet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter