Lägg inte ned Hallands tåglinjer

Halland får inte svika sin landsbygd. Vi behöver göra en hållbar omställning och alla måste kunna vara med på den. Det skriver språkrören för Grön Ungdom Halland, Olivia Fransson Romanov och Markus Kerttu i Hallands Nyheter och Norra Halland.

Vi lever mitt i en klimatkris. Det hållbara resandet måste öka och det ohållbara resandet behöver minska. Att vi måste ställa om och prioritera klimatet är ingen fråga utan det är fakta. Det behöver gälla alla insatser som görs, vi har inte råd att ta steg bakåt. Varför då lägga ner flera linjer inom kollektivtrafiken? Hallandstrafiken har gått ut med att de nästa år kan lägga ner ett flertal linjer, med exempel på Krösatågstrafiken mellan Halmstad-Nässjö-Jönköping med flertal stopp på vägen.

Vi behöver resa mer hållbart. Varenda resa är viktig för ett framtida hållbart samhälle. Hallandstrafiken kom med nyheten att de till nästa år planerar lägga ner resorna med Krösatågen mellan Halmstad-Nässjö-Jönköping, vilket skulle vara ett dråpslag mot landsbygden och även vår gemensamma väg mot ett hållbart samhälle. Samtidigt går Hallandstrafikens ordförande Gösta Bergenheim (M) ut med att man planerar att lägga ner ett flertal linjer runt om i Halland på grund av mindre resande. Detta kommer slå hårt mot landsbygden då linjer till och från landsbygden inte har lika många resenärer som tåg och bussresor mellan större städer. Men dessa behövs om vi ska kunna ha en hållbar omställning, överallt för alla.

Varje år reser 180 000 människor på linjen och en nedläggning skulle vara ödesläggande för hela Hylte kommun och alla människor runt om banan som dagligen reser med Krösatågen.

Alla dessa människor ska fortsätta ha möjligheter till att resa hållbart istället för att bli påtvingade att ta bilen på grund av en nedläggning av tågtrafiken.

Samtidigt som detta sker fortsätter man ge mångmiljonbelopp till Halmstad flygplats för att hålla den levande. När det gäller flyg verkar det finnas oändligt med pengar, men när det kommer till kollektivtrafiken verkar det vara en bristvara. Dags för moderaterna att välja mellan att hålla en helt onödig flygplats för att ta flyg till Göteborg och Stockholm levande, eller att värna om den svenska landsbygden och fortsätta hålla igång en fungerande kollektivtrafik?

Att moderaterna endast ser det ekonomiska intresset är sedan gammalt men nu har det nått en ny nivå av landsbygdsfientlighet. Hållbart resande ska vara möjligt för alla, var man än bor. En nedläggning hotar det hållbara resandet för en stor del människor som lever på den halländska landsbygden och det tänker vi i Grön Ungdom aldrig tolerera.

Om de saknas pengar ska bidragen skjutas till tåg och busslinjer, istället för till flygplatser. Halland får inte svika sin landsbygd, inte under pågående pandemi, inte någonsin. Vi behöver göra en hållbar omställning och måste alla kunna vara med på den, även landsbygden. Stoppa nedläggningen av Krösatågen och rädda landsbygden från en död kollektivtrafik och ett förödande fossilberoende.

Markus Kerttu

Språkrör Grön Ungdom Halland

Olivia Fransson Romanov

Språkrör Grön Ungdom Halland

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: