Budget: ett hoppfullt och hållbart Karlstad

På en presskonferens idag, presenterade vi i Karlstads grönröda styre vår budget för 2025-2027. Du kan ta del av alla budgetdokument nedan.

Vår politiska viljeinriktning
Det grönröda styret (S-C-MP) är överens om en politisk plattform med fem huvudsakliga inriktningar:

  • För hela kommunens utveckling
  • Höga ambitioner avseende miljö och klimat
  • En jämlik skola där alla elever ges förutsättningar att lyckas
  • Trygghet genom hela livet
  • Grön omställning för hållbar tillväxt och fler jobb

Karlstads kommun ska präglas av tolerans, humanism och medmänsklighet och arbeta aktivt mot diskriminering och för alla människors lika värde och rätt.

Inriktningen i verksamheten de närmaste åren bygger på ekonomiskt ansvar, rättvis klimatomställning för en hållbar samhällsutveckling, en jämlik skola och förskola där alla ges förutsättningar att lyckas och en omsorg där vi erbjuder trygghet genom hela livet.

Kvaliteten uppstår alltid i mötet mellan verksamheten och medborgarna. Vi ska i vår verksamhets- och kvalitetsutveckling ha fokus på digitalisering, innovation och jämställdhet.

Tilliten till medarbetarnas kompetens är en framgångsfaktor i verksamhetens utveckling framåt.

Det ekonomiska läget med inflation och lågkonjunktur påverkar förutsättningarna för kommunens ekonomi. Vi behöver därför arbeta smartare och effektivisera i våra styrnings-, planerings- och arbetsprocesser. Det innebär bland annat att se över lokaler, IT, administration, kommunikation och andra stödfunktioner. Vi behöver använda våra gemensamma skattemedel så effektivt som möjligt av hänsyn till både nuvarande och kommande generationer.

FN:s barnkonvention är numera lag och det ska märkas i barns och ungas möjligheter till delaktighet och inflytande.

Samverkansområde 1: Utveckla och förvalta en växande stad och landsbygd
När vi i det grönröda styret talar om Karlstad så menar vi alltid hela kommunen. Oavsett var man bor i våra stadsdelar, tätorter eller på landsbygden, så ska det gå att leva och verka på så lika villkor som möjligt. Utvecklingen mot ökande skillnader i levnadsvillkoren mellan olika stadsdelar ska brytas. Vi vill i större utsträckning än tidigare använda socioekonomiskt faktaunderlag vid prioriteringar och beslut. Vi kommer att verka för bostadsbyggande i hela kommunen. Arbetet med ”byggvisioner” fortsätter som ett viktigt verktyg för helhetsperspektivet i samhällsplaneringen. Den nya översiktsplanen pekar ut riktning och prioriteringar för kommunens fysiska planering.

Den gröna omställningen sker här och nu. Vi behöver höja ambitionerna inom miljö- och klimatområdet om vi ska klara våra mål. Kommunens verksamhet ska vara fossilfri 2026 och det geografiska området Karlstad ska vara klimatneutralt år 2030.

Konsumtionen är en av de svåra utmaningarna i klimatomställningen men ger samtidigt nya möjligheter. Det grönröda styret har ambitionen att Karlstad ska bli Sverigeledande på hållbar konsumtion.

Den biologiska mångfalden i vår natur behöver skyddas och utvecklas, både som gröna lungor inne i staden och som värdefulla rekreationsområden. Jordbruksmark är en värdefull resurs som vi värnar om. Jordbruksmark och ett aktivt jordbruk möjliggör öppna landskap och en högre grad av självförsörjning på livsmedel.

Vi har ambitionen att stärka Karlstads position i ett nationellt perspektiv och arbetar därför intensivt med att utveckla Karlstad som ett kompetenscentrum för samhällssäkerhet.

Vi vill stärka den kommunala närvaron lokalt i stadsdelar och tätorter och stimulera föreningsliv och civilsamhälle i syfte att stärka sammanhållningen och demokratin, öka tryggheten och höja den civila beredskapen. Kommunala verksamheter behöver omlokaliseras om detta ska vara möjligt.

”15-minuterskommunen” ska vara vägledande i vår samhällsplanering. Det betyder att både nya och befintliga områden ska utvecklas så att man kan nå arbete, skola, fritidsaktiviteter, service, kultur och grönområden inom 15 minuter på cykel från sin bostad. Det minskar behovet av bil och gynnar klimatet. Vi vill också möjliggöra för stadsodling i samverkan med medborgare och föreningar samt stärka gemenskapen i olika stadsdelar.

Vi omfattas av en stark övertygelse om att företagande, folkrörelser, folkbildning och föreningsliv utgör starka, positiva utvecklingskrafter som ska tas tillvara i hela kommunen. Det innebär att företagsklimatet ska förbättras och civilsamhället stärkas. Inriktningen grön omställning prioriteras avseende etableringar och företagsutveckling.

Kommunen ska vara möjliggörare och ha en positiv grundinställning till föreningar och enskilda entreprenörer med kreativa och konstruktiva idéer. Förhållningssättet innebär inte att kommunen alltid ska medfinansiera, det kan handla om att stödja på annat sätt.

För det grönröda styret är kulturen en självklar del av välfärden och en viktig grund i vår demokrati. Vi värnar kulturinstitutionerna men vill också poängtera vikten av både ”bredd” och ”spets”. Vi stimulerar den fria kulturen och ser gärna en mängd av olika kulturyttringar. Kulturen ska finnas i karlstadsbornas vardag.

Samverkansområde 2: Utbilda för lärande och sysselsättning genom livets alla skeden
I förskolan och skolan läggs grunden för resten av livet. Alla elever ska ges förutsättningar att klara grundskolan och därefter gymnasieskolan med en gymnasieexamen.

Barn, elever, pedagoger och övrig personal ska erbjudas en funktionell och kreativ arbetsmiljö som möjliggör en pedagogisk kunskapsförmedling, stödjer elevernas sociala utveckling och stärker deras självkänsla. Barns och ungdomars behov av särskilt stöd ska alltid vara i fokus. Skolans kompensatoriska och demokratiska samhällsuppdrag ska vara tydligt i prioriteringar och styrning.

Kompetensförsörjningen är en av de största samhällsutmaningarna, där kommunen har dubbla roller som både utbildare och arbetsgivare. Alla ungdomar ska vara anställningsbara. Samhället behöver varenda ungdom i jobb eller utbildning inför framtiden. Vi behöver arbeta mer strategiskt med kompetensförsörjningsfrågor i samarbete med näringslivet och andra samhällsaktörer. Kompetensförsörjningen är en viktig pusselbit i den gröna omställningen.

Gymnasieskolan och vuxenutbildningen ska erbjuda ett brett utbud av högkvalitativa utbildningar i nära samarbete med branscher och arbetsmarknadens parter. Erfarenheter och nätverksbyggande från Yrkes-SM ska tas tillvara och planeringen för ett yrkescenter fortsätter.

Arbete är grunden för vår välfärd. Alla som kan arbeta ska arbeta. För att nå full sysselsättning så krävs ett brett utbildningsutbud och en aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi inför ett mer strategiskt och proaktivt näringslivsarbete kombinerat med en aktiv markpolitik och skapar ’en tydlig väg in’ i kommunen för företag och företagare. Vi är positiva till fler arbetskooperativ och sociala företag för att nå personer som står en bit från arbetsmarknaden. Alla kommunens förvaltningar och bolag ska erbjuda platser för stegförflyttning från försörjningsstöd till arbete.

Vi behöver arbeta på ett kreativt sätt med att höja försörjningsgraden bland utrikes födda och stärka insatserna mot hedersproblematik. Jämställdheten omfattar alla.

Samverkansområde 3: Skapa förutsättningar för jämlika livsvillkor och ett självständigt liv
Vi behöver stärka arbetet med förebyggande och tidiga insatser för barn och unga. Vi strävar efter en bred politisk överenskommelse om en sådan satsning över tid.

Vi behöver förbereda oss för en ny socialtjänstlag och anpassa organisation och medarbetare för att snabbt kunna införa första linjens socialtjänst. Förstärkt samverkan mellan skolan, socialtjänsten, regionen och polisen utgör självklara delar. Föräldrastöd behöver erbjudas tidigare och närmare.

Avgiftsfria fritidsaktiviteter inom både idrott och kultur värnas och utvecklas i hela kommunen.

Kommunen växer, utvecklas och byggs tillsammans med medborgarna. Vi vill utveckla både medborgardialoger och det demokratiska samtalet, så att karlstadsborna känner sig involverade, inkluderade och delaktiga i vår gemensamma utveckling.

För oss i det grönröda styret är det viktigt att de beslut vi fattar är universellt utformade för att säkerställa att alla invånare, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga, har lika tillgång till de möjligheter och resurser vårt samhälle erbjuder. Vi vet att ett samhälle där alla kan bidra och dra nytta av gemensamma framsteg är ett starkare och mer sammanhållet samhälle.

Vi värnar tryggheten i det offentliga rummet, på gator och torg. Det ska vara ljust, tillgängligt, överskådligt och trivsamt. Tryggheten ska också omfatta det egna hemmet, där vi tydligare behöver synliggöra, motverka och förebygga det våld som dessvärre förekommer i alla former av relationer och i alla åldrar.

Kultur, fritidsverksamhet och idrott minskar avståndet mellan människor och kan vara helt avgörande för förbättrad hälsa, integration och ökad sammanhållning. Det är därför viktigt att beakta olika former av mötesplatser för social gemenskap och föreningsverksamhet, liksom grönytor för idrott och fysisk aktivitet i samhällsplaneringen i hela kommunen.

Karlstad ska vara en äldrevänlig kommun. Det innebär att vi har ett bredare perspektiv på äldrefrågor än bara vård och omsorg. Det handlar bland annat om hälsa, social gemenskap och samhällsplanering. Kommunens vård och omsorg ska hålla hög kvalitet och utgå från behov och rätt till självbestämmande. Tillsammans skapar vi ett bättre Karlstad.

 

Grönröda styrets förslag:

Beslutspunkter

Bilaga 1 Driftbudget 2025-2027

Bilaga 2 Investeringsbudget 2025-2027

Bilaga 3 Exploateringsbudget 2025-2027

Bilaga 4 Resultatbudget 2025-2027

Bilaga 5 Kassaflödesbudget 2025-2027

Bilaga-6-Strategisk-plan-2025-2027

 

Relaterade nyheter

Karlstad, 22 november 2024

Miljöpartiet om angiverilagen

Karlstad, 10 oktober 2024

Miljöpartiet om 12,4 miljarder till skolan

Karlstad, 19 april 2024

Karlstad 4:e bäst enligt Djurens Rätt!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter