En grön union till 2050

En grön union till 2050

I år är det 25 år sedan Sverige valde att gå med i den Europeiska Unionen. Det var viktigt för Sverige – och för EU.
Vi har nu en ny kommission som ska leda arbetet under några avgörande år framöver. Nytt är att Sveriges roll i parlamentet ökar då vi på grund av britternas utträde glädjande nog får ytterligare en erfaren parlamentariker, Jakob Dalunde från Miljöpartiet.

Det stora arbetet just nu är att anta en ny budget för de kommande sju åren. Jag menar att vi måste rätta munnen efter matsäcken och minska EU:s utgifter då britterna lämnat gemenskapen. Sverige kan inte öka sin andel för mycket.

En ny grön giv är en viktig del av detta budgetarbete. EU vill bli klimatneutralt till 2050. Det kräver kraftiga åtgärder och stor omställning. Mindre skatt på bioenergi och biodrivmedel är nödvändigt – liksom hårdare beskattning på kol och annan fossil energi. En satsning på järnvägsutbyggnad – där sträckan Oslo-Stockholm bör finnas med – är viktig. Europa kan bli världsledande i omställningen till ett hållbart samhälle.

Vi behöver gemensamt se till att utrota fattigdomen inom våra gränser. Socialfonderna och sammanhållningspolitiken bör utformas på ett enkelt och tydligt sätt – och rikta in sig mot att stödja utsatta gruppers rätt till ett värdigt liv. Det gäller oss – men även länderna i centrala Europa måste nödgas att använda medlen – inte minst för att stödja romska och andra utsatta gruppers situation. Många länder vill införa minimilöner. Det passar inte oss. Vi vill låta arbetsmarknadens parter sköta detta. EU ska inte lägga sig i allt.

Demokrati är en överlevnadsfråga. Fri press, demokratiska rättigheter och möjlighet till insyn i myndigheters agerande är nödvändigt. Europa är en multikulturell mosaik av kulturer, religioner och livstolkningar. Det ger kraft och energi. Jämställdhet är en ödesfråga. De länder som vill inskränka människors rättigheter bör bestraffas ekonomiskt – eller uteslutas ur gemenskapen.

Jordbruksstödet tar den största delen av EU:s budget. Stödet bör omformas mot att mer stödja hållbart jordbruk, sunda djurhållningsregler och ett ansvarsfullt bruk av skog och mark. Bra mat är en nödvändighet för god hälsa.

EU behöver bli en än tydligare röst i en värld som domineras av ett allt mer inflytelserikt Kina, Ryssland som motverkar demokrati världen över och USA som har en oberäknelig president. Vi behöver en gemensam utrikespolitik som står upp för demokrati, bra bistånd, fred och solidaritet. Här krävs att Sverige inte fegar ur utan hävdar demokratiska, gröna och feministiska värderingar när EU ska forma sin internationella politik.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, har kallat till en framtidskonferens för Europa. Den ska vara bred, inkludera medborgardialog och pågå under två år, 2020-22. Här finns möjligheter för oss i Sverige att vara med och påverka. Låt oss ta den.

Per-Inge Lidén
Språkrör MP Karlstad

Debattartikeln publicerades i NWT den 26 februari 2020.

Relaterade nyheter

Karlstad, 24 maj 2019

MP: Rösta för naturen i EU-valet!

Karlstad, 7 maj 2019

Klimat, frihet och solidaritet

Karlstad, 3 maj 2019

EU – ett samarbete för fred, miljö och mänskliga rättigheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter