Rädda Europas ekonomi med gröna satsningar

Coronakrisen och klimatkrisen handlar båda om framtiden för kommande generationer. Vi kan inte ställa dessa utmaningar mot varandra, skriver Isabella Lövin med flera.

Värmland är inte sig likt. Coronaviruset skakar hela världen och påverkar även Värmland och Karlstad. Smittan är livshotande för de som är särskilt känsliga. Människor tar sitt ansvar och arbetar hemifrån, undviker onödiga resor och hjälper sina medmänniskor. Kampen mot coronaviruset är och måste vara högsta prioritet för att skydda liv och hälsa.

Samtidigt står vi inför en ekonomisk kris. Vi har sett rekordstora varsel i Sverige i mars, fler lär komma och utvecklingen är densamma världen över.

Ekonomin kommer att kunna återhämta sig när vi stoppat smittan, men det krävs stora investeringar. Vissa regeringschefer i EU påstår att vi måste välja mellan att rädda klimatet och ekonomin. De har fel. Valet står mellan att investera i gårdagens eller framtidens lösningar. Vi vill investera i ny teknik och branscher som skapar jobb utan att vi förstör vår miljö. Vi vill investera i järnväg, inte i flyg. Sol och vind, inte kol och olja. Elbilar, inte bensinbilar. Hus i trä, istället för betong.

Sveriges ekonomi är beroende av andra länder och vi behöver samarbeta inom EU.

Miljöpartiet föreslår:

1. Låt EU:s stimulanspaket för coronakrisen bli en del av EU:s klimatprogram, den europeiska gröna given. Alla satsningar behöver dra åt samma håll för att vi ska klara båda kriser.
2. Vi måste ha ett särskilt fokus på de som nu förlorar sina jobb. Klimatomställningen kan genomföras om alla är delaktiga i den. Gröna investeringar skapar nya arbetstillfällen. Småföretagare bör särskilt prioriteras.
3. Sätt klimatvillkor. Stöd till branscher som använder mycket fossila bränslen behöver villkoras med att de ställer om sin verksamhet till att bli förnybar och klimatneutral.
4. Avskaffa fossila subventioner. EU-länderna subventionerar fossil energi som förstör klimatet med 550 miljarder kronor varje år. Dessa resurser ska istället användas för att skapa nya arbetstillfällen och främja en omställning till förnybart.

Nu behöver vi ställa om för en ny tid. Coronakrisen och klimatkrisen handlar båda om framtiden för kommande generationer. Vi kan inte ställa dessa utmaningar mot varandra. Vi behöver arbeta tillsammans för att de investeringar som nu görs för att rädda ekonomin också räddar klimatet. Det gäller i EU, men också i Värmland och Karlstad.

Isabella Lövin
Språkrör för Miljöpartiet

Per Bolund
Språkrör för Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke
EU-parlamentariker (MP)

Monika Bubholz
Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Per-Inge Lidén
Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Artikeln publicerades i NWT den 24 april 2020.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: