Vad är det nya normala?

Vad är det nya normala?

Corona kommer att förändra vårt samhälle på ett grundläggande sätt. Det som i början sågs som ett näringsliv och en vardag som sattes på paus under ett par veckor, verkar nu ge bestående förändringar för en lång tid framöver.
I denna kris ser vi redan tydligt att vissa saker behöver förstärkas och utvecklas. Det är centralt att vi har ett väl fungerande sjukvårdssystem och en stat med muskler att kunna sätta in stödåtgärder om det behövs. I statistiken över antal döda och sjuka i Corona ser vi att de i socialt utsatta grupper drabbas hårdast. Vi behöver ha ett Sverige som i grunden är mycket mer jämlikt och rättvist. Vi ser också att de med låga löner i samhället nu genomför de mest värdefulla arbetena. Äldrevård, sjukvård, hemtjänst, alla kvinnligt kodade låglöneyrken som genom åren sett försämringar i arbetsmiljö.

Coronakrisen visar oss även hur viktigt det är att ha mötesplatser på torg, parker och i gatumiljön samt nära till naturområden. Skogar som nu fylls av många besökare är oaser dit alla som bor i mer tätbebyggda områden kan värdesätta vårens solstrålar och friska luft och samtidigt hålla fysisk distans.

Vi ser även att vi inte kan låta kapitalismen styra helt och hållet i en global värld. Vi behöver en mer rättvis och förhoppningsvis mer solidarisk globalisering framöver. Där kloka avväganden görs av vilka kritiska produkter, mediciner, livsmedel och drivmedel vi behöver säkra och försörjas av lokalt.

Vi står inför en djup ekonomisk nedgång med hög arbetslöshet samtidigt som vi fortfarande kämpar mot viruset. Vi är ännu mitt i krisen, men samtidigt behöver vi fråga oss vartåt vi strävar. Vad är det nya normala? Vilken vardag och normalitet är det som vi egentligen ska till? Det är den frågan som vi bör ställa oss i dessa tider och inte hur vi kommer tillbaka till det som var vardag och normalitet innan Corona. Krisen vi nu lever i har visat oss hur sårbart vårt samhälle är. Men samtidigt ser vi vilka stora förändringar som är möjliga i en kris. Hur tålmodiga och solidariska vi människor är som hjälper dem som nu behöver det, hur kreativa våra företag är som kan ställa om sina verksamheter till nya förutsättningar och ta fram livsnödvändigt material till vår sjukvård, hur mycket pengar som går att mobilisera när man vill och måste.

De tunga lärdomar vi gör under Coronakrisen har vi med oss för att hantera en ännu större kris, nämligen klimatkrisen. Vi behöver samhällen som är uthålliga när det gäller det sociala välståndet, har livskraftiga företag och en säker försörjning av varor. Det bidrar till att minska klimatutsläppen och samtidigt milda effekterna av en klimatkris. 

Tekniskt sett har vi redan alla verktygen för att hantera den klimatkris vi står inför. Hittills har viljan saknats. När vi nu börjar bygga upp ett fungerade samhälle igen, är det inte särskilt svårt att sätta en hållbar prägel på den utvecklingen. Ett klimatneutralt samhälle där vi använder trafik och resurser på ett bättre sätt, där digitaliseringen bidrar till stora nyttor och där vikten av lokal livsmedelsförsörjning är självklar. Där människors tid och arbete värdesätts högre och där fritid och social samvaro är viktigare än ytterligare en pryl. De dyrköpta erfarenheterna som Coronakrisen lett till behöver vi ta tillvara och omvandla till en mer hållbar framtid.

Monika Bubholz
Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Debattartikeln publicerades i VF den 4 maj 2020.

Relaterade nyheter

Karlstad, 12 april 2024

Karlstads elevborgarråd för klimatet får återkoppling från politikerna

Karlstad, 28 mars 2024

Amanda Lind från Miljöpartiet besöker den cirkulära gallerian Rundgång

Karlstad, 1 mars 2024

Krönika Anna Nordström: Ett ödesval för klimatet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter