Billigare bostäder till fler i Kungsbacka

Vi har sagt det förr. Och vi kommer att säga det igen. Vi behöver fler hyresrätter i Kungsbacka kommun. Idag skriver vi i Kungsbacka-Posten tillsammans med Emma Hult, vår bostadspolitiska talesperson i Riksdagen.

Bostadsbristen är mer än bara siffror. Det är studenten som tvingas leva nomadliv med ockerhyror. Barnet som inte kan fokusera på sina läxor eftersom familjen bor allt för trångt. Kvinnan som inte ser någon annan möjlighet än att stanna hos sin våldsamme sambo.

Trots att det byggs mer än på länge råder det fortfarande bostadsbrist på många håll i Sverige. De hyresrätter som byggs har ofta en hyra så hög att den utesluter många människor som skulle behöva en ny bostad. Miljöpartiet jobbar för att alla ska ha rätt till, och ha råd med, en trygg bostad.

I regeringen har vi infört ett investeringsstöd, där staten är med och betalar i utbyte mot lägre hyror och mindre klimatpåverkan. Stödet gör skillnad. På fyra år har det byggts 36 000 nya hyresrätter och studentbostäder med rimligare hyror.

Nu skjuter regeringen till ännu mer pengar – nära två miljarder kronor för att fler bostadsprojekt ska kunna sätta spaden i backen. Det betyder fler bostäder som människor med vanliga inkomster har råd med.

Det kan göra det möjligt för Kungsbacka att få fler hyresrätter. Det är bostäder som är attraktiva, motverkar den skadliga segregationen i kommunen och gör det lättare för företagen att rekrytera – alla vill inte eller har inte möjlighet att köpa en villa eller bostadsrätt för flera miljoner. 

För Miljöpartiet är det viktigt att fortsätta bygga en bostadsmarknad där människor får plats och kan leva utifrån sina livsvillkor. För kommunen löser vi några av utmaningarna på den lokala bostadsmarknaden och bidrar till en hållbar utveckling.

Emma Hult, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson (MP)

Maria Losman, gruppledare kommunfullmäktige (MP)

Jan Riise, ersättare kommunfullmäktige (MP)

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: