Gröna resor med cykel

Gröna resor med cykel

Insändare Kungsbacka-Posten 2018-09-01 och Norra Halland 2018-09-04
Cykelresor ger frihet, är billiga, smidiga, bra för hälsan och miljö- och klimatvänliga. Cykeln ger flexibilitet att ta sig till bussar och tåg eller ändå fram till resmålet.

Regeringen har på Miljöpartiets initiativ infört en premie för elcyklar, ett bidrag på 25% av priset på elcyklar som hallänningar varit bland de flitigaste i landet att söka. Fördelarna med elcyklar är desamma som för vanliga cyklar men med så mycket större effekt eftersom det blir möjligt att cykla längre och oftare. Det blir lättare att orka med backar och att cykla även när man inte känner sig – eller är – ung och rask. Det har visat sig att elcykeln gör att många väljer bort bilresor. Premien får fler att ta steget och investera i elcykel.

Det är sådan praktisk politik för att göra det lätt att resa hållbart som Miljöpartiet står för, förutom att bygga ut och underhålla gång- och cykelbanor, järnvägar och utveckla kollektivtrafiken. Det är sådan grön politik som gör det möjligt att rädda klimatet.

Men, i Kungsbacka kommun har vi fortfarande inte bra cykelvägar in till centrum från de olika delarna av kommunen. Ett exempel är sträckan Fjärås – Kungsbacka. Miljöpartiet vill att kommunen verkligen prioriterar in detta i investeringsbudgeten så att vi snarast får en säker cykelväg mellan Fjärås och Kungsbacka stad. Om investeringsbudgeten stramas åt under kommande år vill vi prioritera gång- och cykelbanor framför utökade bilvägar.

Miljöpartiet de gröna i Kungsbacka

Maria Losman, Elisabeth Sahlsten och Clas Rosander

Relaterade nyheter

Gävleborg, 7 december 2023

Debatt – Regeringen ger andra länder en ursäkt att slå av på takten

Stockholmsdistriktet, 30 november 2023

Ny rapport synliggör villkor för personer med omfattande funktionsnedsättning

Örebro län, 28 november 2023

NA Debatt: Akademin som en fri kraft i omställningen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter