Vi behöver medmänsklighet, inte volymmål

Vi behöver medmänsklighet, inte volymmål

Migrationsutredningens huvuduppgift är att lämna förslag på en human och hållbar migrationpolitik. Men vad är det humana i att hindra familjer från att återförenas och att minska på flyktingar från krigshärjade områden och fruktansvärda läger? Vi skriver tillsammans med Annika Hirvonen, vår migrationspolitiska talesperson, i Kungsbackaposten idag.
Nu när samtalen om framtidens migrationspolitik är i slutskedet söker färre människor asyl i Sverige än på länge. I det läget är det fullständigt omänskligt att flera partier pratar om behovet av en tuffare lagstiftning. De vill inte bara göra den tillfälliga lagen permanent, utan den ska skärpas ytterligare. För MP är det mycket oroväckande att det just nu råder en kollektiv förträngning av asylrättens okränkbarhet.

Det är en mänsklig rättighet att söka asyl. Det Socialdemokraterna och de borgerliga partierna diskuterar är en inhuman politik som undergräver hela tanken bakom asylrätten.

I klarspråk innebär det att lagstiftningen skulle innehålla ett reglage för att minska antalet flyktingar när “volymen” uppnåtts. Barns rätt att leva med sina föräldrar ska alltså vara en regulator man kan vrida av och på. Även antalet kvotflyktingar som får lämna fruktansvärda flyktingläger för att bosätta sig i Sverige är något man kan justera upp och ner. Konsekvenserna blir att utsatta människors enda chans att få skydd överlämnas till skrupelfria smugglare och den livsfarliga Medelshavsrutten.

En stramare lagstiftning minskar möjligheten till familjeåterförening för flyktingar som befinner sig i Sverige. Möjligheten att återförenas med sin familj anses vara en orsak till att nya asylsökande kommer hit, så familjer ska cyniskt splittras. Röda Korset varnar för att svensk lagstiftning med detta riskerar bli bland de allra hårdaste i EU. Detta är inte den politik Sverige behöver.

I förhandlingarnas slutskede måste vi minnas migrationskomitténs huvuduppgift – att lämna förslag på en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Nu anser flera partier att den ska innehålla ett volymmål. Men vad är det humana i att stoppa familjer från att återförenas, utvisa allvarligt sjuka och minska på antalet flyktingar från flyktingläger? 

Miljöpartiet kommer fortsätta driva på för att kommittén ska leverera en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Det handlar faktiskt om människor.

Annika Hirvonen, migrationspolitisk talesperson, MP

Elisabeth Falkhaven, riksdagsledamot, MP

Ingegärd Salmose, ordförande, MP Kungsbacka

Jan Riise, ordförande, MP Halland

Texten i Kungsbacka-Posten är något förkortad.

Relaterade nyheter

Örebro län, 3 februari 2023

Camilla Hansén: Sverige missar 15 av 16 mål för miljön

Skåne, 1 februari 2023

Idag chockhöjs Skånetrafikens biljettpriser

Örebro län, 30 januari 2023

Pia Frohman: I huvudet på en regionpolitiker

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter