Malmös 1 300 hemlösa barn behöver trygga boenden

Malmös 1 300 hemlösa barn behöver trygga boenden


 

I vår stad finns 1 300 hemlösa barn som riskerar att få växa upp på undermåliga akutboenden. För att ge barnen en tryggare start i livet lämnar Miljöpartiet i Malmö i dag in ett nämndsinitiativ till arbetsmarknads- och socialnämnden för att Malmö stad ska öppna boenden i egen regi, för att höja kvaliteten och få bort ockerhyror.

 

Under våren 2019 började socialtjänsten i Malmö att tillämpa en ny praxis. Strukturellt hemlösa barn erbjuds inte längre långsiktiga lösningar. Familjerna fastnar istället på dyra akutboenden som ofta ligger långt från barnens skola. Kvaliteten på boendena är många gånger fruktansvärt låg och kostnaden hög. Företag i fastighetsbranschen drar in mångmiljonbelopp på hemlösa människors utsatthet.

– Malmös hemlösa barn behöver framförallt långsiktiga boendelösningar. Men politiken måste också säkerställa att barn inte fastnar på undermåliga och dyra akutboenden. Därför vill vi ge arbetsmarknads- och socialnämnden i uppdrag att öppna akutboenden i egen regi för hemlösa barnfamiljer. Genom att driva akutboenden i egen regi kan Malmö stad få ner kostnaderna och säkerställa att boendena är barnanpassade. Pengarna som sparas vill vi använda till att förstärka de förebyggande insatserna. På akutboendena ska Malmö stad erbjuda ändamålsenliga stödfunktioner, som läxhjälp för barn och stöd och råd till de bostadssökande föräldrarna, säger Janne Grönholm (MP), ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden.

 

För mer information kontakta

Janne Grönholm (MP), ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden
0733-61 07 60

 

Pressbild

 

Relaterade nyheter

Malmö, 24 september 2019

Malmös hemlösa barn ett steg närmre att slippa undermåliga akutboenden

Malmö, 24 september 2019

Malmös hemlösa barn ett steg närmre att slippa undermåliga akutboenden

Malmö, 19 september 2019

Sveriges städer ska vara barnvänliga och hållbara

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter