Pressmeddelande: Miljöpartiet vill avskaffa avgiften för skyddat boende

Pressmeddelande: Miljöpartiet vill avskaffa avgiften för skyddat boende

I Malmö tvingas hundratals våldsutsatta kvinnor söka skydd varje år. Miljöpartiet går till val på att bland annat avskaffa avgiften för skyddat boende. Våldsutsatta kvinnor måste få sin frihet och trygghet tillbaka.

Miljöpartiet i Malmö går fram med fyra vallöften för att förbättra situationen för våldsutsatta kvinnor.

  • För att bli fria från mannens hot och våld tvingas många kvinnor fly det gemensamma hemmet. Men idag är boendefrågan väldigt svår för kvinnor som vill lämna en relation där hon utsätts för våld.

    ”Inte en enda kvinna ska tvingas stanna i en våldsam relation för att hon riskerar att bli hemlös. Därför borde våldsutsatta kvinnor och barn få förtur i bostadskön. Så är det i nästan 50 kommuner, men inte i Malmö. Miljöpartiet kräver att det ändras”, säger Stefana Hoti, Miljöpartiets förstanamn i kommunvalet.

  • Trots att våldsutsatta kvinnor är brottsoffer som flyr tas det idag ut en avgift för skyddat boende i Malmö för kvinnor med en inkomst. Men utöver fysiskt våld är många kvinnor ekonomiskt utsatta av förövaren, där han har skuldsatt henne eller använt hennes besparingar.

    ”En inkomst på pappret kan alltså betyda att våldsutsatta kvinnor ändå inte har tillgång till sina pengar. Vi vill avskaffa avgiften för skyddat boende i Malmö stad”, säger Stefana Hoti.

  • En kvinna som lämnar ett våldsamt förhållande behöver idag ta ett orimligt stort ansvar för att hantera myndighetskontakter, dokumentera skador, säkra sitt personskydd, hitta boende och liknande.

    ”Vi vill att samhället tar ett mycket större ansvar. En fast kontaktperson som vägleder i myndighetskontakter skulle göra stor skillnad. Vi vill att våldsutsatta kvinnor i Malmö får en sådan långvarig kontaktperson så länge som skyddsbehovet finns kvar”, säger Stefana Hoti.

  • Betydligt mer behöver också göras för att förebygga våldet. Destruktiva mansnormer ska förebyggas tidigt. Här spelar skolan och förskolan en viktig roll. Miljöpartiet vill ge samtycke och genusperspektiv större utrymme än idag.

För mer information eller intervju, kontakta Stefana Hoti (MP) på 073-234 24 82.

Relaterade nyheter

Malmö, 11 augusti 2022

Debattartikel: Så vill vi stoppa mäns våld mot kvinnor

Malmö, 25 november 2020

Anförande: En grön budget för Malmö 2021

Malmö, 9 november 2020

En grön budget för Malmö 2021

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter