Per Bolund

Riksdagsledamot

Jag tror på ett modernt, grönt folkhem för alla.

Där vi tar hand om varandra, där man har råd att bli sjuk, där alla skolor är bra skolor, och där vi ställer om och räddar klimatet och vår miljö. Ett grönt samhälle för alla som vi bygger tillsammans.

Jag är miljöpartist

  • för solidariteten med kommande generationer: Våra barn ska inte fråga oss varför vi inte gjorde något.
  • för våra barn ska fråga oss hur vi lyckades.
  • för den gröna helhetssynen – allt hänger ihop och är beroende av varandra. Vi måste leva i solidaritet med varandra, klimatet och miljön, djuren och naturen och kommande generationer.
  • för att stoppa vårt fossilberoende och få igenom en grön energirevolution!
  • för att skydda och ta hand om våra naturmiljöer och arter – naturen kan rädda oss, men bara om vi räddar den först.
Per Bolund leendes framför en sjöPer Bolund leendes framför en sjö

Engagemang för naturen, klimatet och havet

När jag var barn spenderade jag mycket tid i Stockholms skärgård i familjens sommarhus. Jag såg med egna ögon hur havsmiljön försämrades. För varje sommar blev vattnet lite grumligare, blåstången tunnades ut, och fisken som jag brukade fiska blev för giftig och gick inte att äta. Det var här under barndomens somrar som mitt politiska engagemang väcktes. Det kom ur min kärlek till havet.

Jag valde att engagera mig för naturen och miljön, klimatet och havet. För vi kan faktiskt välja att förändra samhället till det bättre. Vi kan välja att skydda skogen, stränderna och havet från skador som inte går att reparera. Vi kan välja att ta vårt ansvar och fixa vår tids mardröm, klimatkrisen, som annars kommer utsätta oss alla för allt mer extremväder och enorma påfrestningar. Vi kan välja att bygga ihop våra samhällen med minskade klyftor, ökad jämställdhet och starkare demokrati.

Per Bolund sitter på parkbänk med buskar i bakgrundenPer Bolund sitter på parkbänk med buskar i bakgrunden

Det krävs en grön politik

Idag har vi massor av kunskap om miljöhoten och klimatförändringarna. Men vi omsätter inte kunskapen till konkret handling och politik. Det var därför jag valde att arbeta politiskt, istället för att fortsätta forska om miljöhoten. Jag vill vara med och förändra.

Det är i skogen och i skärgården jag fyller på med energi. Jag åker fortfarande ut till samma sommarhus, där jag lekte som barn. Idag tar jag med mig mina egna barn dit. Jag försöker visa dem att det går att göra skillnad både i det stora och det lilla. Själv tar jag hemester istället för att flyga utomlands, har en elbil och tar cykeln till jobbet. Det har inte alla möjlighet att göra. Därför krävs det politiska beslut så att alla kan resa mer klimatsmart både på semestern och till jobbet.

Per Bolund med armar i kors fram en sjöPer Bolund med armar i kors fram en sjö

Det moderna gröna folkhemmet

Idag är folk medvetna om klimathotet på ett nytt sätt. Vi börjar se konturerna av en förändring, med nya industrier som skapar stål utan kol och batterifabriker runt om i hela Sverige. Vi har efter sju år i regeringen lagt grunden för ett hållbart samhälle, med det är nu saker börjar hända. Elbilar, solceller, vindkraft och grön industri är på väg att bli det nya normala, det självklara valet, men då krävs mer grön politik. Jag tror på ett modernt, grönt folkhem för alla. Där vi tar hand om varandra, där man har råd att bli sjuk, där alla skolor är bra skolor, och där vi ställer om och räddar klimatet.

Jag ser fram emot valrörelsen och att få träffa människor i hela landet. Vi ska lyckas genomföra ett modernt grönt folkhem för alla. Och precis som med klimatomställningen gör vi det tillsammans. Jag vill fortsätta omvandla tankar och drömmar om en hållbar värld till konkret politik som gör skillnad för alla som bor och vistas på den här planeten.

På det tåget är jag inte ensam – vi gör det tillsammans.

Aktuella frågor för Per Bolund

100 miljarder per år för en trygg klimatomställning

Se debatten om klimatanpassning, begärd av MP!

Regeringen lämnar människor i sticket

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Mer om Per Bolund

Aktuella frågor i region och kommun

Gävleborg, 6 september 2022

Debatt: Uranet i Gävleborg ska stanna i marken

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.