Oväntatade positioner om Garphytteklint i fullmäktige

”Dessutom har den dialogrutan väldigt snäva tidsramar för resultat eftersom det nuvarande skydd klinten åtnjuter upphör efter sommaren.”

Under Kommunfullmäktige i mars uppstod en större debatt på Miljöpartiets Motion i fråga om framtida skydd för Garphytteklint än förväntat. I stora drag handlade motionen om att Garphytteklint är ett viktigt rekreationsområde och ett av Örebro läns mest värdefulla naturområden utanför redan skyddade områden, där gammelskogen bevarar och skyddar den biologiska mångfalden. Alltså ett område Örebro kommun långsiktigt bör arbeta för att skydda, vilket glädjande nog också angavs i motionssvaret från förvaltningen. Enligt svaret pågår just nu ett uppdrag inom Örebro kommun för att se om det är möjligt att få till stånd en naturreservatsbildning i området. Parallellt med detta arbete undersöker kommunen den alternativa möjligheten att ingå ett naturvårdsavtal. Alltså olika former av långsiktigt bevarande.

Rätt och riktigt så långt, men sedan hände något i debatten efter att jag tryckt på att vi i detta ärende behöver ett starkt ställningstagande, inte bara i förvaltningen utan också från politiken.

Styret visar upp bilder på granplanteringar och skogsmark angripen av barkborre och gör jämförelser med gammelskog i syfte att påvisa att skogsvård behövs. Antingen har man inte förstått vad artskydd och bevarande av naturtyper betyder eller också har man inte förstått motionens syfte, vilket är oroande oavsett.

Då marken runt klinten är privatägd uppkom också debatten om äganderätt. Äganderätten är stark och har nyligen stärkts ytterligare. Rätten att bedriva skogsbruk och att sköta sin mark är självklar, liksom det är självklart att kommunen måste göra sitt yttersta för att värna om hotade arter och naturtyper. Alltså en klassisk intressekonflikt. Kemal Hoso (S) gör en god insats i talarstolen genom att beskriva att man försöker nå en lösning för Garphytteklint genom dialog, en framtida skötsel alla kan parter kan acceptera, men inte heller han sätter ner foten gällande skyddsstatus. Dessutom har den dialogen väldigt snäva tidsramar för resultat eftersom det nuvarande skydd klinten åtnjuter upphör efter sommaren.
Kommunens styrande partier kunde alltså inte ställa sig bakom ett starkt ställningstagande till skydd för Garphytteklint vare sig genom bifall av motionen eller i debatten. Vi miljöpartister är alltid för samtal och beslut som alla parter i en förhandling kan vara tillfreds med, men en kan inte låta bli att undra om det är samtalet som förändrats eller om inriktningen sått split i de styrande partiernas samverkan.

Miljöpartiet lämnade in motionen i februari 2024 för att lyfta vikten av att skydda Garphytteklint. Skogen i Garphytteklint är en kalkbarrskog som tillhör en prioriterad skogstyp enligt EU´s art och habitatdirektiv, det gör att vi som stad, kommun och rike har ett särskilt ansvar att bevara denna skogstyp i och med att den har en unik växtmiljö. Vid en avverkning så skulle denna unika växtmiljö förstöras och dö i samband med att träden tas ner. Att styret inte som helhet verkar förstå vad det innebär eller är villiga att axla det ansvaret fullt ut är djupt olyckligt.

Lea Strandberg (MP)
kommunalråd i opposition

Relaterade nyheter

Örebro, 24 april 2025

Debatt: Ge företagen möjlighet till järnvägsanslutning

Örebro, 8 april 2025

Debatt: Vi vill att insatser sätts in för att bemöta eleven där eleven befinner sig.

Örebro, 5 april 2025

Debatt: Förhindra att Hjälmarens viktiga ekosystem försvinner

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter