Döva ungdomar diskrimineras – stödet till FRITTE måste öka
För 13 år sen utsåg Örebro kommun sig själv till Europas teckenspråkshuvudstad genom en avsiktsförklaring, skriver Lea Strandberg, kommunalråd för Miljöpartiet i Örebro kommn. Avsiktsförklaringen ska stämmas av årligen och den ska gälla fram till 2030. I avsiktsförklaringen står det att kommunen aktivt ska verka för att förbättra och skapa jämlika livsvillkor. Trots det så har majoriteten (S, M, C) i Örebro kommun inte prioriterat att ge döva ungdomar samma möjlighet till en aktiv fritid som hörande ungdomar.
I Örebro kommun finns en teckenspråkig fritidsgård (FRITTE), det är en fritidsgård för döva och hörselskadade ungdomar och vänder sig till åldern 13-18 år. Verksamheten bedrivs av föreningen Scenit med ett stöd från kommunen som täcker öppettider tre dagar i veckan, men inte lov eller under sommaren. Stödet täcker en anställd på fritidsgården.
Hörande ungdomar har fritidsgård där det är öppet fem dagar i veckan och under lov och under sommaruppehållet. Inte heller kan jag se en enda fritidsgård med hörande barn som bara har en anställd.
Lea Strandberg ställer i artikeln en öppen fråga till majoriteten: vad är det som är jämlikt i det här?
Stödet till FRITTE måste öka för att det ska kunna bli jämlikt för döva och hörande ungdomar.
Läs hela debattartikeln i Nerikes Allehanda här, länk [för prenumeranter]: https://www.na.se/2023-07-04/dova-ungdomar-diskrimineras