PRESSMEDDELANDE: Miljöpartiet vill se teckenspråk som minoritetsspråk inte bara modersmål

PRESSMEDDELANDE: Miljöpartiet vill se teckenspråk som minoritetsspråk inte bara modersmål

I ett pressmeddelande kommenterar Miljöpartiets kommunalråd Niclas Persson dagens beslut i Programnämnd barn och utbildning att elever i Örebro kommun ska erbjudas teckenspråk som modersmål.


31 mars 2016

PRESSMEDDELANDE: Miljöpartiet vill se teckenspråk som minoritetsspråk inte bara modersmål

Programnämnd barn och utbildning fattade på torsdagen beslut om att elever i Örebro kommun ska erbjudas teckenspråk som modersmål. Miljöpartiet la samtidigt fram förslag att kommunen ska utreda att teckenspråk inte bara ska erbjudas som modersmål utan på sikt likställas med minoritetsspråk.

– Jag vill att teckenspråk likställas med minoritetsspråk, säger Niclas Persson (MP), kommunalråd. Det skulle vara ett viktigt erkännande och ge fler elever chansen till ett starkt språk.

Enligt beslutet är det barn med vårdnadshavare som har teckenspråk som modersmål som ska få rätt till modersmålsundervisning. Men Miljöpartiet vill även att andra barn ska omfattas, såsom de med syskon som använder teckenspråk eller som har en annan anknytning till språket. Om teckenspråk istället likställdes med minoritetsspråk skulle fler få rätt att söka och kommunen skulle behöva se över möjligheterna att erbjuda utbildning för nybörjare eller barn med ett svagt teckenspråk.

Då Skellefteå kommun har tagit ett beslut om att teckenspråk ska likställas med de nationella minoritetsspråken är Miljöpartiet kritiskt till att samtliga övriga partier i nämnden avslog förslaget.

– En kommun som kallar sig teckenspråkshuvudstad kan ännu bättre än så här och borde ligga i framkant i både Sverige och Europa, menar Niclas Persson (MP).  Kan Skelleftå så måste vi i teckenspråkshuvudstaden Örebro också kunna göra detta.

Niclas Persson är kritisk till hur frågorna om teckenspråk hanteras i Örebro kommun. 

–  Det finns uppenbart en välvilja från andra partier, men det saknas helt innehåll och ambitioner i arbetet med att stärka teckenspråket i Örebro, säger Niclas Persson (MP). Det är ett bra beslut och en vinst att teckenspråk nu ska erbjudas som modersmål men det skulle behövas mer.

Fakta:

I språklagen ges det svenska teckenspråket samma ställning som de nationella minoritetsspråken, men detta har det inte fått genomslag i skollagen. Därför innebär det beslutade förslaget att det krävs att minst fem elever inom kommunen ansöker om modersmålsundervisning för att Örebro ska vara skyldiga att erbjuda teckenspråksundervisning. 

Detta har Skellefteå kommun ändrat på genom ett principbeslut som innebär att de elever som använder svenskt teckenspråk ska behandlas på samma sätt som elever som talar ett nationellt minoritetsspråk. Då kan även elever som inte har vårdnadshavare som har teckenspråk som sitt modersmål, men en annan anknytning till teckenspråk ansöka.

 

Relaterade nyheter

Örebro, 24 april 2025

Debatt: Ge företagen möjlighet till järnvägsanslutning

Örebro, 8 april 2025

Debatt: Vi vill att insatser sätts in för att bemöta eleven där eleven befinner sig.

Örebro, 5 april 2025

Debatt: Förhindra att Hjälmarens viktiga ekosystem försvinner

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter