Erbjud tonårskillar avgiftsfritt HPV-vaccin
 

MP-förslag: Erbjud tonårskillar avgiftsfritt HPV-vaccin
 

Även äldre tonårskillar i Skåne ska kunna få avgiftsfritt HPV-vaccin. Det vill Miljöpartiet i Region Skåne och Grön Ungdom Syd i ett gemensamt förslag. I ett initiativärende i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd idag föreslås att även killar som är mellan 14 och 18 år ska kunna vaccinera sig utan att behöva betala ur egen ficka. Särskilt viktigt är det för killar som har sex med killar.

Sedan februari i år erbjuder Region Skåne kvinnor födda mellan 1994 och 1999 kostnadsfri vaccination mot humant papillomvirus, HPV. Satsningen, som är del i kampen för att utrota livmoderhalscancer, kom till efter ett initiativärende som Miljöpartiet la i hälso- och sjukvårdsnämnden våren 2021.

Nu vill MP att Region Skåne tar ytterligare steg i kampen mot HPV genom att även erbjuda avgiftsfritt HPV-vaccin till killar födda mellan 2004 och 2008.

Vaccination mot HPV har ingått i det nationella vaccinationsprogrammet för flickor sedan 2012. Från och med höstterminen 2020 ingår även HPV-vaccination för pojkar i vaccinationsprogrammet. Vaccinet ges i årskurs 5, vilket gör att pojkar födda 2009 eller senare får avgiftsfritt vaccin. Äldre tonårskillar, födda 2008 eller tidigare, tvingas fortfarande betala själva om de vill vaccinera sig, en kostnad på runt 6500 kronor för de rekommenderade tre doserna.

– Det skapas en ojämlik vård när en 15-årig tjej har haft möjlighet att vaccinera sig avgiftsfritt, men en 15-årig kille måste betala ur egen ficka. Därför vill vi att Region Skåne erbjuder tonårskillar som inte fått vaccinet genom det nationella vaccinationsprogrammet en möjlighet att ändå vaccinera sig avgiftsfritt. Det är särskilt viktigt eftersom vaccinet har störst effekt om det tas innan en persons sexdebut, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vilket skydd du har mot HPV ska inte avgöras av din plånbok, säger Laban Melchert Thelaus, språkrör för Grön ungdom Syd.

Särskilt viktigt är det för killar som har sex med killar, som inte får del av det indirekta skydd som killar som har sex med tjejer får genom tjejernas vaccinering.

– Vi vet att killar som har sex med killar är särskilt utsatta för HPV-relaterade sjukdomar. Det är en grupp som inte får något indirekt skydd av att tjejer vaccinerats under längre tid. Det blir väldigt märkligt att det skydd en kille har mot HPV ska bero på hans sexualitet, säger Mätta Ivarsson.

Miljöpartiet lägger idag ett initiativärende i hälso- och sjukvårdsnämnden om att Region Skåne ska genomföra en så kallad catch-up-vaccinering för pojkar som är födda mellan 2004 och 2008. Dessutom föreslås att Region Skåne utreder möjligheten att genomföra en liknande satsning för män födda mellan 1994 och 2003.

Enligt Folkhälsomyndigheten drabbas över 300 män varje år av olika former av HPV-relaterad cancer, som till exempel cancer i svalg, penis och anus. Även spridningen av könssjukdomen kondylom skulle minska om fler fick HPV-vaccinet.

– Det är väldigt glädjande att Region Skåne infört gratis HPV-vaccin till unga kvinnor. Nu behöver det följas av en satsning även på tonårskillar, säger Hanna Lindqvist, språkrör för Grön Ungdom Syd.

Redan tidigare har Miljöpartiet föreslagit att Region Skåne ska utreda catch-up-vaccinering mot HPV för pojkar. En kort utredning presenterades för ett år sedan i hälso- och sjukvårdsnämnden, utan beslut om en regional satsning. Inom kort väntas ett nytt avtal om priset på vaccinet bli klart mellan SKR och vaccintillverkaren, vilket gör att frågan behöver lyftas i Region Skåne igen.

– Det är ett helt nytt läge nu, där priset på vaccinet väntas bli väsentligt mycket lägre än Region Skåne tidigare räknat med. Det skapar helt nya förutsättningar att genomföra en satsning, säger Mätta Ivarsson.

Initiativärendet ska nu beredas innan det avgörs på ett kommande sammanträde i nämnden.

Läs hela förslaget här.

Relaterade nyheter

Skåne, 28 september 2023

Miljöpartiet vill få fler skånska kvinnor att delta i mammografi

Skåne, 22 juni 2023

Beslutet om avgiftsfri HPV-vaccinering till äldre tonårskillar skjuts upp

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter