MP vill rädda Åhus museum

Rädda Åhus museum! Miljöpartiet i Region Skåne vill att Alliansens tidigare besparing på 1,5 miljoner kronor på Regionmuseet i Kristianstad återställs. Förslaget finns med i MP:s budgetmotion för 2021.

Ida Nilsson, Miljöpartiets representant i kulturnämnden i Region Skåne

Redan när den styrande Alliansen i Region Skåne drog ner på regionbidraget till regionmuseet med 1,5 miljoner kronor varnade museet för att en filial skulle kunna komma att läggas ner. Det var också en farhåga som Miljöpartiet lyfte när kulturnämnden i Region Skåne klubbade sin internbudget för 2020 förra hösten.

"En kalldusch för alla oss som vill ha ett levande kulturliv i Kristianstad", skrev MP i en debattartikel i Kristianstadsbladet förra hösten och varnade just för att en filial riskerade att läggas ner.

Trots protesterna valde Alliansen att driva igenom besparingen. Som en direkt konsekvens ser sig regionmuseet nu tvingade att lägga ner Åhus museum för att klara ekonomin. Miljöpartiet vill tvärtom värna Åhus museum och tillför därför extra resurser till Regionmuseet i Kristianstad i sitt förslag på regionbudget för nästa år.

– Självklart ska Åhus ha ett levande museum. Det är ett museum som lockat både Åhusbor och besökare i nästan 50 år och som just haft en av sina mest framgångsrika säsonger. Att M, C, L och KD då tvingar fram en nedläggning för att spara pengar är sorgligt, säger Ida Nilsson, Miljöpartiets representant i kulturnämnden i Region Skåne.

– Det är dags för Alliansstyret att lyssna på Åhusbornas engagemang för sitt museum och tillföra de resurser som krävs för att rädda museet. Vi i Miljöpartiet vill därför att besparingarna på regionmuseet dras tillbaka och att extra medel tillförs nästa år. Det är ett av förslagen i vår budgetmotion för nästa år, säger Ida Nilsson.

Läs hela Miljöpartiets budgetförslag nedan.

FÖR YTTERLIGARE KOMMENTARER, KONTAKTA:

Ida Nilsson, ersättare i kulturnämnden för Miljöpartiet i Region Skåne: 073 – 413 47 47

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: