Orimligt att varannan vårdcentral saknar psykolog

Orimligt att varannan vårdcentral saknar psykolog

Runt hälften av alla offentliga vårdcentraler i Region Skåne saknar idag en anställd legitimerad psykolog – trots att upp till var tredje patient i väntrummen lider av någon form av psykisk ohälsa.


De regionala skillnaderna är stora, enligt statistik som Miljöpartiet de gröna i Region Skåne tagit fram från de tre sjukvårdsförvaltningarna. I Malmö har de flesta offentliga vårdcentralerna en anställd psykolog – i Kristianstad har ingen det. Trelleborg, Vellinge och Svedala är andra kommuner där det saknas legitimerade psykologer på de offentliga vårdcentralerna. I Hässleholms kommun har bara en av de sex offentliga vårdcentralerna en egen psykolog.

För Miljöpartiet är det självklart att vården ska vara nära – oavsett var du bor. Bostadsort eller kommun ska inte avgöra vilken vård som finns tillgänglig nära hemmet.

Köerna på BUP måste bort

De senaste tio åren har den psykiska ohälsan brett ut sig i samhället, särskilt bland barn, ungdomar och unga vuxna. För att möta den utvecklingen har det rödgröna styret i Region Skåne under den senaste mandatperioden bland annat stärkt vården kring självskadebeteenden, satsat på suicidprevention och etablerat fler första linjen-mottagningar för unga som mår psykiskt dåligt. Regeringen har storsatsat 1,4 miljarder kronor i kampen mot den psykiska ohälsan.

Det arbetet måste nu fortsätta. Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin måste bort, men minst lika viktigt är det förebyggande arbetet. Fler måste få hjälp tidigare.

Idag ökar söktrycket på den skånska barn- och ungdomspsykiatrin. Antalet samtal till Region Skånes telefonlinje En väg in – det nummer som barn och ungdomar ska ringa om de mår psykiskt dåligt – har ökat med 56 procent på två år. De skånska ungdomsmottagningarna kontaktas av allt fler som tycker att livet skaver.

Liten oro kan bli ångest

Forskningen visar att även lindrig psykisk ohälsa kan förvärras om den inte behandlas i tid. Det som börjar som en liten oro kan utvecklas till allvarligare diagnoser som depressioner och ångest. Mobbning och nättrakasserier kan skapa psykiska sår som riskerar att leda till livslånga men.

Därför krävs det sänkta trösklar och tidigare hjälp. Ingen ska behöva vänta för att få hjälp med sina problem.

Miljöpartiet i Region Skåne vill öka tillgängligheten på Skånes ungdomsmottagningar, med generösare öppettider på kvällar, helger och skollov. Elevhälsan måste stärkas, med ett bättre samarbete mellan regionen och de skånska kommunerna. Med fler unga vuxna-mottagningar blir det lättare för de som är för gamla för barn- och ungdomspsykiatrin men har svårt att hitta rätt i vuxenpsykiatrin att få enkel och snabb hjälp.

Återbesök inom 20 dagar

Miljöpartiet vill också införa en förstärkt vårdgaranti inom barn- och ungdomspsykiatrin, med en garanti till återbesök inom 20 dagar. Det innebär en kraftig satsning på BUP. Mer resurser ska tillföras och arbetsvillkoren för de anställda bli bättre.

Samtidigt har vi ett tydligt mål att de ska finnas minst en psykolog på varje vårdcentral. Det gör att unga vuxna och andra patientgrupper lättare kan få hjälp vid psykisk ohälsa även på sin vårdcentral.

Nyligen släppte Bris alarmerande siffror som visar att antalet samtal från barn och unga med självmordstankar eller problem med självdestruktivitet ökat med 41 respektive 46 procent under årets sommarlov jämfört med förra.

Med en sådan dramatisk utveckling måste vi fortsätta göra allt vi kan för att bryta trenden.

ANGELA EVERBÄCK, toppkandidat för Miljöpartiet i regionvalet
FREDRIK HANELL, toppkandidat för Miljöpartiet i regionvalet

Relaterade nyheter

Skåne, 12 februari 2020

Kärvt läge för psykiatrin i Skåne

Skåne, 31 januari 2020

Skrota planerna på att privatisera BUP

Skåne, 10 december 2018

”Förebyggande folkhälsoarbete minskar trycket på sjukvården”

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter