Skåningarna ska lockas att röra på sig mer genom Skåne lyfter

Lyssna

Region Skåne väljer att lyfta folkhälsan genom turnén ”Skåne Lyfter”. Syftet är att visa på den samhällsnytta idrotten och det ideella föreningslivet gör, samt att inspirera den skånska befolkningen att röra på sig.

Ida Nilsson (MP) på idrottspolitisk frågestund under Skåne lyfter.

Skåne lyfter initierades för tio år sedan. Satsningen genomförs av regionen tillsammans med en rad samverkansaktörer från kommuner, idéburen sektor, näringsliv med flera. Under 2018 står idrott och rörelse i fokus då Skåneidrotten fått uppdraget att vara medarrangör och Skåne lyfter blir Idrotten lyfter Skåne.

Under vårens tre turnéstopp i Kristianstad, Landskrona och Bromölla kan besökarna ta del av fullspäckade aktivitetsgator, infotorg och scenprogram på temat Ett helt liv med idrott och rörelse stärker folkhälsan! Det blir möjlighet att prova på olika idrottsformer, göra hälsotest, en scen med uppvisningar, spännande intervjuer, lokalt kända idrottsprofiler, idrottspolitisk frågestund, utmaningar och utlottningar. Konferencier är Ola Selmén, känd från SVT.

Satsningen är ett politiskt beslut och det regionala idrottspolitiska programmet som antogs 2017 kommer att sätta prägel på innehållet. I samband med varje turnéstopp har också en lokal politiker bjudits in för en politisk frågestund på scenen kring viktiga idrottspolitiska frågeställningar. Besökarna får också möjlighet att prata med regionpolitiker kring idrott och hälsa.

Rörelse leder till bättre livskvalitet
– För regionen är det mycket viktigt att samverka med idéburen sektor. Jag hoppas att vi kan inspirera fler skåningar att röra på sig, för att må bättre. Det handlar inte nödvändigtvis om att ägna sig åt en specifik idrott utan rörelse kan exempelvis bestå av promenader. Rörelse gör att vi får bättre livskvalitet och mår bättre även psykiskt, säger Ida Nilsson (MP), ordförande i Region Skånes folkhälsoberedning.

– Idrottsrörelsen är en viktig folkhälsoaktör och vi vill visa upp den breda samhällsinsats våra föreningar gör för folkhälsan. Forskningen visar att ett av de bästa och mest kostnadseffektiva sätten att förbättra folkhälsan är att få fler att delta i idrott och öka den fysiska aktiviteten. Idrottsrörelsen har en viktig roll i byggandet av det hållbara samhället, inte minst genom sin demokratiska uppbyggnad, den sociala gemenskapen och arbetet med mångfald, jämlikhet och jämställdhet, säger Patrik Karlsson distriktsidrottschef vid Skåneidrotten.

Turnéschema:

4 maj: Stora torg, Kristianstad kl 12-17
5 maj: Rådhustorget, Landskrona kl 11-15 
12 maj: Iföstrand, Bromölla kl 11-15

Läs mer om Skåne lyfter här
Läs mer om hur Miljöpartiet vill arbeta med folkhälsa här
 

 

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: