Dags att utreda narkotikastrafflagen

Dags att utreda narkotikastrafflagen

Om fler liv ska kunna räddas krävs fler skadebegränsande insatser och bättre tillgång till kunskapsbaserad och samordnad vård., skriver Hans Wennberg och Malena Ranch.
Sverige behöver en modern och kunskapsbaserad politik för missbruk och beroende. Under nästan ett halvt sekel har debatten utgått från tyckande och moralism, trots att resultaten gått i helt fel riktning och kunskapen säger att vi bör göra annorlunda.

För fem år sedan öppnades Mottagningen för särskild vård, Sprutbytet i Uppsala. Den kom till efter ett förslag från Miljöpartiet, som antogs av dåvarande landstingsfullmäktige.

Sprutbytet vänder sig till personer i Uppsala län som är 18 år eller äldre och injicerar droger. Mottagningen fångar upp individer som annars, i bästa fall, skulle ha spridd och sporadisk kontakt med vården men i värsta fall kanske ingen kontakt alls. Här erbjuds sprutbyte, hälsoundersökning, provtagning, vaccination för hepatit A och B, rådgivning och stödjande samtal för drogfrihet. På sprutbytet arbetar barnmorska, distriktsläkare, kurator, sjuksköterska och undersköterska. Det finns även möjlighet att träffa infektionsläkare.

En viktig insats som mottagningen arbetar med är att utbilda personer som brukar droger om hantering av bland annat nässpray med naloxon, ett läkemedel som snabbt motverkar en överdos av opioider.

Bland dem som tidigare var kritiska fanns farhågor att sprutbyte skulle stå i strid med en restriktiv narkotikapolitik. Erfarenheten från verksamheten både i Region Uppsala och i andra regioner har omvänt tidigare kritiker som ser det stora värdet av mottagningen. Genom låga trösklar och ett bra bemötande får personer som brukar droger en bättre kontakt med vården. Genom att erbjuda stöd och behandling finns också större möjligheter att på sikt komma ur ett missbruk.

Den statliga Missbruksutredningen visade 2011 att det finns tydligt vetenskapligt stöd för att sprutbytesverksamhet leder till minskad spridning av hiv. Det är dokumenterat att sprutbytesmottagningar kan motivera till frivillig behandling av drogberoende. Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och internationella organisationer har länge rekommenderat sprutbyte som en effektiv smittskyddsåtgärd. Glädjande är också det faktum att de flesta län nu i Sverige erbjuder sprutbytesmottagning.

Andelen människor som dör av droger i Sverige är högst i Europa, enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA. Det visar med all önskvärd tydlighet på att vi måste göra allt vad vi kan för att möta de människor som brukar droger med bra stöd och behandling. Samhällets stöd och insatser behöver utvecklas.

Vi anser – i likhet med vad Sveriges kommuner och regioner och Folkhälsomyndigheten tidigare påpekat – att narkotikastrafflagen från 1988 bör utvärderas. Ska det fortsatt vara straffbart att använda narkotika? I dag finns många vittnesmål om att människor drar sig från att söka vård för att de är rädda att lagföras för sitt missbruk. Tunga missbrukare behöver vård, inte straff. Om fler liv ska kunna räddas krävs fler skadebegränsande insatser och bättre tillgång till kunskapsbaserad och samordnad vård. Ett exempel på detta kan vara avkriminalisering av droganvändande, men inte legalisering. Det sistnämnda är något helt annat, som vi inte förespråkar. Vi behöver fortsatt se över hur vi kan motverka drogförsäljning i samhället.

Det långsiktiga målet för samhället måste vara att på alla sätt rädda liv och förbättra hälsan för så många som möjligt. Medlet för att nå detta mål är att utgå från solid kunskap och beprövad erfarenhet, snarare än ogrundad moralism. För att lyckas med att få fler att kunna sluta med droger så behövs såväl bättre kontakt med vården som sociala åtgärder, med bostad, sysselsättning och faktiskt gemenskap. Sprutbytet är ett första steg i denna riktning, naloxon-spray ett andra steg. Men vi behöver ta fler steg.

Vi behöver på alla nivåer intensifiera det skadereducerande arbetet. Det är så vi från samhället kan stödja de utsatta och bidra till att fler liv räddas och att fler får förutsättningar att bli drogfria.

Hans Wennberg (MP), regionråd Region Uppsala
Malena Ranch (MP), ordförande i Vårdstyrelsen, Region Uppsala

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Jämtland, 14 april 2024

Debatt. Demokratins varningslampor blinkar både lokalt och globalt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter