MP svarar upp på Uppsala studentkårs #7krav

MP svarar upp på Uppsala studentkårs #7krav

Uppsala studentkår ställer idag #7krav på politiken för att Uppsala ska bli en bättre studentstad.
Här är Miljöpartiets svar på de sju kraven.

  1. 4000 fler hyresrätter – JA. 
    Miljöpartiet föreslår att det byggs ca 5750 hyresrätter nästa mandatperiod och att vi ställer krav på Uppsalahem att bygga 1000 nya studentbostäder. Utöver det ska också fler ungdomsbostäder byggas.
  2. Billigare tandvård – JA
    Miljöpartiet vill att det ska vara kostnadsfri tandvård upp till 25 år. Miljöpartiet vill satsa på frisktandvård som är ett system med fast avgift för tandvårdsbehandling. Genom att fortsätta regelbundna undersökningar hela livet får människor bättre tandhälsa.  Tänderna är en del av kroppen och därför anser Miljöpartiet att tandvård ska inkluderas i ett heltäckande högkostnadsskydd. Det är en viktig fråga som måste drivas nationellt. 
  3. Tillgång till studier – satsning på SYV – JA
    MP föreslår förstärkning av studie- och yrkesvägledningen. Organisationen behöver ses över. Samverkan med Uppsala universitet och SLU bör öka så att våra SYV:ar blir bättre på att studievägleda. Gymnasieskolan ska ge en god grund för såväl högskolestudier som yrkesarbete. Miljöpartiet vill inrätta fler studie- och yrkesvägledare per elev. Detta är viktigt i grundskolan för val av gymnasieutbildning och i gymnasiet för val av vidare inriktning på studier eller yrke. Vi vill också öka samverkan mellan gymnasierna och Uppsala universitet/SLU.
    Mångfaldsbyrån ESMeralda som drivs av Uppsala studentkår med finansiering från bland annat Uppsala kommun fyller en viktig roll i arbetet för breddad rekrytering.
  4. Satsning på cykel – JA!!!
    Miljöpartiet har förslag på ett investeringsprogram i 300-miljonersklassen för cykling. Vi vill under de kommande fyra åren bland annat satsa på fler och bättre cykelvägar, cykelparkeringar samt bättre trafiksäkerhet. Som räkneexempel kan man jämföra med kostnaden för en ny bro över Fyrisån vid Kungsängsesplanadens förlängning som motsvarar 70 km cykelväg. Väljer vi att prioritera rätt har Uppsala alla förutsättningar att bli Sveriges bästa cykelstad.

    Ett urval av de förslag som Miljöpartiet har lagt i sin budget för Uppsala är:
    – Fler cykelvägar, snabbare och säkrare cykelbanor.
    – Bättre snöröjning och sandning och sopning av cykelbanorna.
    – Fler cykelställ i stan. Två cykelparkeringshus vid Resecentrum.

     

  5. Satsning på förskola – JA
    Miljöpartiet satsar extra på förskolan. Det är viktigt att planera fler förskolor nära bostadsområden men också nära större arbetsplatser, som Campusområdena. Vi säger nej till kortsiktig och dyr förskola med baracklösningar.

    Studenter ska få förtur till barnomsorgsplatser, eftersom de ofta inte vet var i landet de kommer att hamna och med kort varsel kan behöva byta stad och därmed inte kommer att kunna förutse sitt köande som andra personer. Ingen ska behöva tacka nej till utbildning på grund av att hen inte får barnomsorg i tid.

  6. Satsning på kollektivtrafik – JA
    Miljöpartiet har i Uppsala län föreslagit 30 procent lägre taxa för studenter och pensionärer. Sedan den borgerliga majoriteten kom till makten i Uppsala län har vi sett flera kraftiga höjningar av biljettpriserna. År 2012 höjde Alliansen priset med 10 procent och året därpå ytterligare tre procent. Därför var det ingen överraskning att Alliansen valde det dyraste alternativet på 790 kr (samma pris som SL-kortet i Stockholm) när priset för det nya gemensamma UL-kortet för Uppsala län skulle sättas. 
    I Miljöpartiet förstår vi att om kollektivtrafiken blir dyrare så riskerar fler att välja bilen istället. Därför arbetar vi istället för att sänka priserna i kollektivtrafiken. Vi inser att grupper med sämre ekonomi som pensionärer och studenter inte kan betala fullt pris och vill därför att det ska finnas rabatterade priser för dem.
  7. Satsning på VFU – JA
    Miljöpartiet stödjer helhjärtat att en översyn görs för att kontrollera kvaliteten och platsbehovet i och för verksamhetsförlagd undervisning. Kontakten med arbetsmarknaden är central för en utbildning menad att ge jobb direkt. Praktik ska därför ingå i alla utbildningar och skall ske tidigt under utbildningen. Den ska utformas i samarbete mellan skolans huvudman och arbetsgivarna. De medarbetare som ska jobba som handledare för studenter måste få både tid och resurser för uppdraget. Detta bör förhandlas med fackförbunden och tydligare ingå i lokala avtal samt karriärutvecklingsprogram. Miljöpartiet vill också att kommunen ökar antalet praktikplatser och inför traineetjänster.

 

Relaterade nyheter

Uppsala län, 29 april 2014

Stoppa nedskärningarna i utbytesprogrammen

Uppsala län, 4 mars 2014

Reinfeldt struntar i studenterna

Uppsala län, 4 mars 2014

Ge studenter samma rabatt som pensionärer

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter