Om miljön i partierna inför valet

Lyssna

I en nyligen publicerad studie av SOM-institutet är förändringar i jordens klimat och miljöförstöring de frågor som oroar svenskar mest.

Tyvärr återspeglas det inte i valdebatten. Där dominerar migrationsfrågorna. Här finns dock ett samband. Om inte världens länder kommer tillrätta med de omfattande miljöförstöringar vi lever med idag, kommer vi att se mångdubbelt fler människor på flykt än dagens ca 60 miljoner. Hur klarar man det? Troligen blir det kaos, krig och svåra motsättningar.

Naturskyddsföreningen har nyligen gjort en granskning av partiernas miljöarbete utifrån 18 kriterier. Föga förvånande ligger Miljöpartiet i topp. Men att man gör det tillsammans med Vänsterpartiet överraskade nog en del.

Kanske var det inte så taktiskt av Gustav Fridolin att framhålla att Miljöpartiet handlar medan Vänsterpartiet skriver motioner. I praktiken hade man nog inte fått igenom alla bra förslag i regeringen utan stöd från Vänsterpartiet. Centerpartiet brukar framhålla sig som det riktiga miljöpartiet och alliansens gröna röst. Nu visar undersökningen att Liberalerna har en väl så aktiv miljöpolitik som Centerpartiet. Centerpartiet ligger även snäppet bakom Socialdemokraterna som nog haft draghjälp av Miljöpartiet.

Näst längst ner på listan ligger Moderaterna och i botten Sverigedemokraterna.

Självfallet kan undersökningar som den Naturskyddsföreningen gjort. utföras på olika sätt. Men Naturskyddsföreningen har gjort liknande undersökningar inför tidigare val och får anses vara en kunnig och engagerad bedömare.

Om du liksom en majoritet av svenska folket är bekymrad över miljöförstöringen och framtida generationers livsvillkor, finns här en viktig faktor att ta med när du bestämmer hur du ska rösta i riksdagsvalet den 9 september.

 

Tomas Lagerwall

Litslena

 

 

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: