Psykisk ohälsa är vår tids stora hälsoproblem

Psykisk ohälsa är vår tids stora hälsoproblem

Vi i regionens blågröna styre har på en rad sätt arbetat för att de i vårt län som inte mår bra ska få rätt vård. Ett viktigt fokus är att öka tillgång på förebyggande insatser men också behandling. På så sätt kan vi bespara det mänskliga lidande som psykisk ohälsa ger upphov till.
Det har funnits ett behov båda av att öka tillgängligheten och att korta väntetiderna.

Vi är glada över att vi nu kan se att den kris som tidigare fanns kring BUP nu avvärjts. I dagsläget får så gott som alla som vänder sig dit ett erbjudande om ett första samtal inom 0-60 dagar. Och upp till 94 procent får behandling inom 90 dagar.

Bakom mycket av denna framgång ligger arbetet med att få bort köerna som startade på allvar hösten 2019. Syftet med satsningen var att ge länets barn och unga rätt hjälp utan långa väntetider. Alla mottagningar i regionen har sedan dess jobbat hårt med att ge snabb uppföljning och se till att den som söker stöd inte faller mellan stolarna. Extra resurser sattes också in för att kapa köerna, där många utredningar tidigare legat på hög.

Den första mars i år öppnades också en ny enhet i regionen: Barn- och ungdomshälsan, där barn och unga kan söka hjälp i ett första steg på primärvårdsnivå. Genom att erbjuda en väg in till vården så ska barn och unga som mår dåligt slippa falla mellan stolarna och köerna ska hållas nere. Tidigare var resurserna utspridda och det var ibland oklart var ansvaret låg.

Detta räcker dock inte för att stävja den utveckling som tidigare funnits med långa väntetider för barn och unga med psykisk ohälsa, utan det förebyggande arbetet måste också stärkas. För två år sen tog vi därför initiativ till ett tätare samarbete mellan länets kommuner kring olika främjande insatser, ett arbete som nu rullar på där specialistpsykiatrin ger regelbunden rådgivning och utbildning till elevhälsa och socialtjänst.

Även andra förebyggande insatser har nått fram på det sätt vi hoppats. Vi kan konstatera att BUP:s webbplats Snorkel, som riktar sig till unga med information, övningar, tips och råd, fyrdubblat antalet besökare på ett år och har blivit ett bra komplement till mer omfattande stöd. Samtidigt så byggs Hälsoäventyret stegvis ut och finns numera i fem kommuner. I höst står nya lokaler klara i Uppsala för att ta emot skolklasser som får lära sig om kropp och knopp på ett lekfullt sätt.

Ett viktigt mål för oss har också varit att fler vuxna med psykisk ohälsa ska få tillgång till vård och förebyggande insatser. Vi jobbar nu för att de som lider av lätt eller medelsvår ångest eller depression ska få ökad tillgång till psykologisk behandling. Stödet följer en speciell modell som ska vara mer anpassad efter individens behov.

Detta systematiska arbetssätt med stöd enligt en särskild behovstrappa har saknats tidigare i regionen.

Vi måste också stärka tillgången på specialistpsykiatri i primärvården för att fler ska kunna få tillgång till mer avancerad psykologisk behandling i sin hemkommun. Denna resurs ska finnas på de vårdcentrum som ska skapas runt om i länet de närmaste åren.

Den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa är självmord. Det är en tragedi för individen och de anhöriga samt för hela vårt samhälle.

I slutet av december tog vi ett beslut om en ny strategi som ska minska suicid med stöd av både individuella och allmänna insatser inom hela regionens verksamhet.

Att stärka utbildningen om suicid, bli bättre på att följa upp hur patienterna mår och att stärka hela vårdkedjan kring en person som mår dåligt, är några exempel på insatser som ska minska risken att självmord sker. I dag arbetar alla förvaltningar inom regionen efter strategin samverkan med lokala, regionala och nationella aktörer i länet för att minska suicid.

Att regionen nu även ska titta närmare på hur tillgängligheten ska kunna bli bättre för det som mår allra sämst, ligger i linje med detta arbete. Ett beslut har fattats om att behovet av stöd och typen av stöd till personer med akuta psykiatriska problem, ska kartläggas och redovisas. När vi har bilden klar kan vi sedan fatta bedöma om ytterligare åtgärder behövs och vilka.

Psykisk ohälsa är ett av vår tids stora folkhälsoproblem. Vi slår oss inte till ro utan fortsätter oförtrutet jobba med att hitta vägar till bättre stöd och behandling till dem som behöver det. 

Emilie Orring, regionråd (M)
Johan Örjes, regionråd (C)
Björn-Owe Björk, regionråd (KD)
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L)
Malena Ranch, regionråd (MP)
Stefan Olsson, regionråd (M)

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Jämtland, 14 april 2024

Debatt. Demokratins varningslampor blinkar både lokalt och globalt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter