Släpp läkemedlen fria – medan vi fortfarande kan

Släpp läkemedlen fria – medan vi fortfarande kan

Medan USA står utanför WHO bör vi passa på att förändra finansieringen av läkemedelsforskning, skriver Mårten Fjällström.
Världen har just nu en chans att göra upp med ett dysfunktionellt system för finansiera läkemedelsforskning. Den pågående pandemin har blottlagt många samhällssystem som visat sig vara inte särskilt robusta under tryck. Ett av dessa är läkemedelsforskningen.

I dagens system forskar läkemedelsbolag fram mediciner och staterna ger dem ett tillfälligt monopol, ett patent. Forskningen har ofta skett med stöd av stater och offentligt finansierade universitet, men patentet tillfaller oftast läkemedelsbolaget. Incitamentet är klart, tjäna in så mycket pengar som möjligt under tiden bolaget har ett monopol.

Staterna vill inte betala mer än de måste och har därför gjort modeller för att uppskatta precis hur mycket de är villiga att betala för hur mycket bättre effekt medicinen har. I Sverige görs detta genom samarbete mellan Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, för staten och NT-rådet för regionerna. Läkemedelsbolagen vet vilken modell myndigheterna räknar efter och hur mycket de kan ta ut.

Det här systemet har många problem: det gör mediciner för sällsynta sjukdomar för dyra för att användas; det undergräver arbetet mot antibiotikaresistens; och under pandemin har det visat sig alldeles otillräckligt.

Under hösten har vi kunnat läsa om Edith 3 år, som nekats läkemedlet Vimizin för sin sällsynta sjukdom, då det är för dyrt. BioMarin som tillverkar Vimizin skulle kunna lägga priset på Vimizin så att regionerna har råd, och Edith och andra patienter får sin medicin. Men läkemedelsbolagen har här ett incitament att driva upp gränsen för hur mycket staterna och regionerna vill betala, genom att lägga prislappen på några läkemedel över vad en viss stat vill betala. Staterna och regionerna har incitament att hålla emot så att inte alla läkemedel ökar i pris. Däremellan hamnar patienterna, om och om igen.

Vi har också en pågående, växande kris med antibiotikaresistens. Vården behöver fler nya antibiotikasorter, och att de används så lite som möjligt. Det står helt i strid med de incitament som systemet ger läkemedelsbolagen, där den vinstmaximerande strategin är att sälja så mycket som möjligt de första åren när de väl har patent.

Under rådande pandemin har ett undantagstillstånd uppstått där stater med stora läkemedelsforskningsbolag släppt all tilltro de haft till marknadsmekanismer och satsat direkt på forskning. I USA har Operation Warp Speed givit miljarder dollar direkt till läkemedelsbolag, men även Ryssland, Kina och andra länder har satsat direkt på forskning.

Vårt nuvarande system är alltså dåligt för patienter i små patientgrupper, dåligt för antibiotikaresistensen och alldeles otillräckligt när det gäller vaccin för den pågående pandemin.

Världhälsoorganisationen WHO har vid flera tillfällen diskuterat reformer under samlingsnamnet delinkage, där det gemensamma är att läkemedelsforskning betalas direkt genom en kombination av anslag och prispengar. Läkemedlen blir sedan fria från patent och därmed fria att tillverka. Vanlig konkurrens vid tillverkningen håller priserna nere, precis så som det i dag blir med läkemedel efter att patenten har gått ut. Tidigare försök att ändra världens finansiering av läkemedelsforskningen har stupat på att USA har mobiliserat mot. Många läkemedelsbolag har sina högkvarter i just USA, och USA agerar i deras intresse.

Men Trump tog i somras USA ur WHO. Världen har därför just nu en möjlighet att genom WHO långsiktigt ändra finansieringen av läkemedelsforskningen. För vårdens och patienternas skull är det en möjlighet som behöver tas. Och det nu, då vi kan vänta oss att Biden när han väl tillträtt som president kommer försöka föra in USA i WHO igen så snabbt som möjligt och igen blockera reformer.

 

Mårten Fjällström (MP), ersättare i Sjukhusstyrelsen

 

Relaterade nyheter

Region Stockholm, 28 mars 2024

20 000 extra vårdbesök till BUP

Örebro län, 28 mars 2024

Pia Frohman (MP): Tillsammans stärker vi vår demokrati!

Region Stockholm, 21 mars 2024

Succé för nya lovkortet – över en halv miljon resor under första lovet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter