Slutförvarsfrågan handlar om ansvar

Slutförvarsfrågan handlar om ansvar

Pressmeddelande: Idag ska kommunfullmäktige i Östhammar besluta om man ska säga ja eller nej till att slutförvara kärnavfall i kommunen. Trots att Östhammar just nu toppar corona-statistiken i Uppsala län kallas kommunfullmäktige ihop till ett extra fullmäktige på plats för att besvara en fråga man ännu inte fått från regeringen.


– Varför är det så bråttom att fatta ett beslut? I jämförelse med de 100 000 år som det använda kärnbränslet måste hållas åtskilt från mänskligt liv, spelar det verkligen någon roll om det tar 30, 40 eller rent av 50 år till att minimera riskerna för kommande generationer? säger Kerstin Dreborg, Miljöpartiets ledamot i fullmäktige.

Bolaget Svensk kärnbränslehantering, SKB, söker tillstånd hos regeringen för att få förvara kärnavfallet i kopparkapslar 500 meter ner i berggrunden vid Forsmark i Östhammars kommun. Enligt svensk lag har dock kommunen rätt att säga nej om de får frågan av regeringen.

Beslutet om att säga ja eller nej till slutförvar i kommunen är ett stort beslut, antagligen det största som kommer att fattas av kommunfullmäktige i Östhammar. Därför anser Miljöpartiet att det är viktigt att politikerna har ett ordentligt underlag för sitt beslut. 

Det handlar om ett avfall som måste hållas avskilt från människor, djur och natur i över hundra tusen år. De svenska kärnkraftverken producerar varje vecka tre ton kärnavfall, trots att det ännu inte finns en säker metod för att hantera det. Det är djupt oansvarigt och för Miljöpartiet är det en självklarhet att kärnkraften ska avvecklas.  Men det är också helt nödvändigt att hitta en metod att ta hand om det avfall som nu finns på ett det säkraste sättet.

– Att kärnavfallet ska förvaras på ett säkert sätt är det ingen som ifrågasätter. När forskare säger att kopparhöljet kan korrodera blir jag oerhört orolig, därför måste metoden förbättras innan ett avfallslager kan byggas, säger Maria Gardfjell, riksdagsledamot för Miljöpartiet i Uppsala län.

Den stora frågan om slutförvarets långsiktiga säkerhet handlar om kopparkapslarnas hållfasthet, om korrosionsrisken. Mark- och miljödomstolen har sagt nej till den föreslagna metoden. Det pågår också forskning, de s k LOT-försöket i Äspölaboratoriet sedan 20 år, som ännu inte är analyserade.

– Kan de som idag vill säga ja till SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i vår kommun förklara varför vi ska fatta beslutet idag och inte när LOT-försöket analyserats av Strålsäkerhetsmyndighetens experter? Det är oansvarigt att fatta ett beslut om att tillåta ett slutförvar av använt kärnbränsle i vår kommun utan att invänta svar på viktiga frågor om den långsiktiga säkerheten säger Kerstin Dreborg.

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Klimat. Demokrati. Klimat.

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter