Kultur

Kulturlivet har stor betydelse för mÀnniskor och kan vara en drivande kraft i samhÀllsutvecklingen. Miljöpartiet anser att det Àr en viktig kommunal uppgift att stimulera mÀnniskors skapande verksamhet och underlÀtta för mÀnniskor att ta del av kulturens yttringar. Kultur kan ses som ett klimatsmart alternativ till materiell konsumtion.

Vallentuna kommun hyser unika kulturmiljöer i landskapet. Ett stort ansvar vilar pÄ kommunen att levandegöra kulturarvet för oss sjÀlva och bevara det för kommande generationer. Vid nybyggnationer och annan exploatering mÄste stor hÀnsyn alltid tas till det kulturlandskap som finns runt omkring i kommunen.

 

  • Biblioteket ska vara centrum för information och kunskap. Det ska fĂ„ tillrĂ€ckliga resurser i form av ökade anslag för de olika medier som efterfrĂ„gas och tillrĂ€ckligt med personal för att möta Vallentunas ökande befolknings behov och förvĂ€ntningar.

  • Biblioteksfilialer i kommunens yttre omrĂ„den sĂ„som KĂ„rsta, Karby/Brottby och Lindholmen Ă€r viktiga för tillgĂ€nglighet för alla innevĂ„nare. Även bokbussar kan vara ett komplement för att tillgodose bokintresset för Ă€ldre eller personer med nedsatt rörlighet och fungera som mobila skolbibliotek för skolor som saknar egna bibliotek.

  • Kulturmiljön skall beaktas tidigt i kommunens bebyggelseplanering.

  • Kulturskolan ska erbjuda kommunens barn och ungdomar, en möjlighet att prova pĂ„ och utveckla ett intresse för musik och dans eller annan form av kreativt skapande. Egenavgifterna ska kraftigt sĂ€nkas för att inte stĂ€nga ute barn pĂ„ grund av familjens ekonomiska situation.

  • Genom stöd till föreningar och studieförbund ska kommunen verka för att göra bildning och kunskap tillgĂ€ngligt för alla. Intresse för olika kulturer och demokratifrĂ„gor Ă€r viktiga fundament i vĂ„rt samhĂ€lle.

  • För bibehĂ„llen kunskap om hur man levde förr, ska Össeby skolmuseum, tidigare Össeby Garns kyrkskola, fĂ„ vara kvar i sitt nuvarande lĂ€ge med naturlig anknytning till kyrkan och miljön omkring. Museum och stiftelser sĂ„som t.ex. Husby gĂ„rd i Markim och Lappdals gĂ„rdsmuseum i Vada ska ocksĂ„ fĂ„ stöd och möjlighet att fortleva.

  • En handlingsplan för lĂ„ngsiktigt skydd av LĂ„nghundraleden ska utarbetas av kommunen i samarbete med kommuninvĂ„narna och grannkommunerna. Den viktiga 3000-Ă„riga kommunikationsleden Gullbron ska skyddas mot ingrepp.

Nyheter pÄ Kultur

Kunde inte hitta nÄgra poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

LĂ€s alla nyheter