Kärnkraften förtjänar pension

Kärnkraften förtjänar pension

Insändare i Hallandsposten, 8 september 2014.
Att Ringhals blivit 40 år uppmärksammar ägaren Vattenfall med jubileum i helgen. Medan de firar ser vi istället ett brådskande behov av en plan för ny elproduktion. Sverige har några av de äldsta reaktorerna i Europa och för varje år som de blir äldre så minskar säkerhetsmarginalerna. Kärnkraftsreaktorerna byggdes för att hålla i 40 år och var tänkta att stängas ner nu. Vi tycker det är dags att låta de gamla kärnkraftsreaktorerna få gå i pension och låta förnybar energi och energieffektivisering ta vid. Framtiden är förnybar.

Globalt är det förnybar energi som växer snabbast och kärnkraftens betydelse blir allt mindre i världen. Nyligen kom rapporten som visar att kärnkraften är på bottennivåer och idag bara står för 4,4 procent av världens energi. Marknaden har gjort sitt tydliga val. Kärnkraften är för dyr. Vi bygger i Sverige vindkraft för halva kostnaden mot vad Finland ska betala för sin kärnkraft när Olkilouto 3 startar om några år. Det är inte en slump att det bara är vårt statliga bolag Vattenfall som håller öppet för att bygga ny kärnkraft. De styrs av alliansen som har en ideologiskt driven önskan om kärnkraft till skillnad från de andra energibolagen som alla säger nej till ny kärnkraft.

Medan de svenska kärnkraftverken blir allt äldre så blir den förnybara energin allt billigare och effektivare. Den som värnar Sveriges konkurrenskraft och jobben ser styrkan med en förnybar framtid. Industrin som använder mycket el får bättre priser med förnybart än ny kärnkraft. Fler nya jobb skapas med en politik för 100 procent förnybar energi. Det är många elektriker och snickare som behövs för att sätta upp solceller på taken. Det är många montörer som behövs för att göra kullagren på SKF för att tillverka vindkraftsturbiner. Med förnybar energi slipper vi också klimatutsläpp och radioaktivt avfall som lämnas till våra barn.

Istället för att Vattenfall lägger resurser på att utreda ny kärnkraft i Ringhals vill vi se möjligheterna med alternativen. De två stora områdena runt Ringhals som idag är avsatta för energiproduktion har utmärkta lägen för vindkraft och solenergi. Vi tror att de boende i Varberg skulle föredra att se vindkraftverk och en solcellspark istället för utsikten av ett kärnkraftverk. Vi står inför ett tydligt vägval i energipolitiken. Ska Sverige vara först med det nya eller sist med det gamla? Den 14 september får svenska folket välja.

 

Lise Nordin

Energipolitisk talesperson, Riksdagsledamot, Miljöpartiet de gröna

 

Agneta Börjesson

Halländsk Riksdagsledamot för Miljöpartiet de gröna

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter