Pressmeddelande: Helsingborg lägger ett historiskt demokratipaket

Pressmeddelande: Helsingborg lägger ett historiskt demokratipaket

Förtroendet för politiken ska öka. Fler ska känna sig delaktiga i samhällsutvecklingen och kunna påverka Helsingborgs beslutsfattare.


Pressmeddelande 2017-02-17

Helsingborg lägger ett historiskt demokratipaket

Förtroendet för politiken ska öka. Fler ska känna sig delaktiga i samhällsutvecklingen och kunna påverka Helsingborgs beslutsfattare. Det vill den blågröna majoriteten i Helsingborg som nu lägger ett stort demokratipaket.

En undersökning som SCB gjort under 2016 visar att helsingborgarnas uppfattning av insyn och inflytande över kommunens verksamhet ligger under snittet än övriga riket. Något som Marcus Friberg (MP), kommunalråd och ordförande i Beredning för demokrati och service, vill hitta lösningar på:
– Demokratipaketet är en historisk satsning. Fler helsingborgare ska få säga till om mer och det ska bli enklare och smidigare att nå Helsingborgs beslutsfattare. Det här paketet är en lista med förslag som ökar helsingborgarnas insyn och delaktighet.

Marcus Friberg vill också att det ska vara enklare för helsingborgarna att skicka in sina förslag till politiken och lanserar därför något han kallar för helsingborgsförslag
– När några helsingborgare sitter vid köksbordet och får en idé ska det vara enkelt att skicka in den som ett helsingborgsförslag. Är det ett förslag som också andra gillar ska den skickas vidare till oss politiker som kan ta ställning i frågan, säger Marcus Friberg.

Kontakt:
Marcus Friberg (MP)
Kommunalråd, Helsingborg
0768-81 95 24

 

Lista på innehåll i demokratipaketet:

Kontaktinformation till partier på stadens hemsida
På stadens hemsida ska det finnas tydligare kontaktuppgifter till de partier som är representerade i kommunfullmäktige. För att invånarna ska kunna få kontakt med partierna på ett enkelt sätt ska till exempel kontaktuppgifter till ett partis kansli, gruppledare eller lokal ordförande lätt kunna nås via stadens hemsida.

Sända kommunfullmäktige i fler kanaler
Kommunfullmäktiges sammanträden sänds i dag via kommunens hemsida. Vi bör kunna utvärdera för att finna fler kanaler för att visa detta, exempelvis via Facebook.

Budgetfullmäktige öppnas för ersättare
Kommunfullmäktige består av 65 ordinarie ledamöter som har bland annat har rätt att yttra sig under sammanträdena. En gång om året, när budgeten för kommande år behandlas, ska även ersättare i kommunfullmäktige ges möjlighet att yttra sig i de organ där ersättaren i kommunfullmäktige har uppdrag.

Valkretsjustering
Justera antalet valkretsar till en valkrets för att bättre kunna erbjuda helsingborgarna en möjlighet att kunna göra sin röst hörd. Ändringar i vallagen gör att det kommer att ske förändringar oavsett.

Bredda, tillgängliggöra och tydliggöra förtroendemannaregistret
Förtroendemannaregistret ska 1) ge kort information om varje organs funktion och ansvar, 2) omfatta fler (inte bara de som representerar partipolitiken),  3) visa kontaktinformation dit invånare kan få svar från tjänstemannaorganisationen och 4) inkludera fler organ dit kommunfullmäktige har valt företrädare. De rådgivande kommunala råden som presenteras i förtroendemannaregistret ska breddas med exempelvis de icke-politiker och ansvarig tjänsteperson som ingår i råden samt kontaktuppgifter till dessa om så önskas. Därtill ska det finnas kort information under varje nämnd eller styrelse om vilka frågor som hanteras samt kontaktuppgifter till del av tjänstemannaorganisationen som kan svara på frågor om nämnden.

Helsingborgsförslag
Invånare i staden ska ges möjlighet att via webben kunna lägga förslag till politiken. En moderatorsfunktion styr så att förslagen är just förslag och inte föremål för synpunktshantering. Det ska finnas möjlighet att via förslagsvis BankID kunna stödja enskilda förslag. När ett förslag uppnår stöd från 100 personer ska ärendet anmälas som informationsärende till berörd nämnd. Det ska även finnas möjlighet att lämna förslag analogt.

Fördjupa dialog med gruppen  personer med funktionsvariation
En brist som både lyfts i den nationella demokratiutredningen och i beredningens dialog med kommunala rådet för funktionshinderfrågor är det låga valdeltagandet i gruppen personer med funktionsvariation. Därför kommer en fördjupad dialog att inledas för att stärka valdeltagandet i denna grupp.

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter