Så undviker du cykeltjuven

Lyssna

Att ta sig fram på cykel har blivit allt mer populärt och är bra för såväl hälsa som miljö. Ett växande problem är dock att cyklar har ett stort värde på andrahandsmarknaden och därmed har det blivit allt vanligare att cyklar stjäls för att säljas vidare. Nästan 250 cyklar stjäls dagligen i Sverige under sommarhalvåret.

Gustaf Wiklund
"Det behövs fler cykelställ som är säkra. Det ska gå att låsa fast både ramen och hjulen."

Även i Helsingborg är det många som har blivit bestulna på sin cykel. Bara under 2016 anmäldes 1534 cyklar stulna. Cykelstöld är det vanligaste enskilda egendomsbrottet och Sverige är ett av de länder som har störst andel cykelstölder. Statistiken visar dessutom att det bara är 2 procent av alla stulna cyklar som hittar tillbaka till sina rätta ägare.

Thomas Rödin (MP) som är ledamot i föreningen Svenska Cykelstäder vill att det ska vidtas åtgärder för att det ska bli svårare för tjuvar att stjäla cyklar:

- Det behövs fler cykelställ som är säkra. Det ska gå att låsa fast både ramen och hjulen. Det är något vi arbetar hårt med och runt om i Helsingborg blir det därför fler och fler nya och moderna cykelställ som är mer säkra.

En enkel åtgärd för att minska risken för stöld är att låsa din cykel med ett godkänt lås, gärna i ramen, och i ett fast föremål. Om inte cykeln låses fast ordentligt kan tjuven lossa på hjulet och bära iväg cykeln. Har man en lite dyrare cykel, eller om man har fler cyklar i familjen, kan det även vara läge att se över sin försäkring. Vad täcker den och vilken möjlighet finns det att få ut ersättning om cykeln försvinner? Om cykeln varit låst men inte haft ett godkänt lås sänks ersättningen.

I Helsingborg arbetar Miljöpartiet med att det ska bli säkra cykelparkeringar i hela kommunen. Men det är inte bara utomhus och på allmänna ytor det behövs förbättringar.

- Vi har sett till att när det byggs nytt så måste det ordnas med cykelparkeringar för dem som ska bo där. Nu går vi också gå vidare med att göra arbetsplatser cykelvänliga, det innebär bland annat att anställda ska kunna låsa fast sin cykel ordentligt, säger Thomas Rödin som också är 1:a vice ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg.

Här nedan hittar du några enkla tips om hur du minskar risken för att din cykel blir stulen.

 

Så skyddar du din cykel och minskar risken för stöld:

  • Använd rejäla och godkända lås, gärna två stycken, och lås fast cykeln i ramen och i ett fast föremål. Försök försvåra för tjuven så mycket som möjligt.

  • Parkera cykeln så öppet som möjligt, på en plats där det rör sig mycket folk, om du inte kan ställa in den inomhus.

  • Plocka med dig lös utrustning som lampa och cykelkorg.

  • Om cykeln stjäls är det viktigt att ha noterat ramnumret på cykeln. Det gör identifieringen av cykeln lättare.

  • Polisanmäl alltid en cykelstöld.

 

Länktips:

http://www.stulencykel.se/tag/helsingborg/

https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Gor-en-anmalan/ 

ANMÄLDA CYKELSTÖLDER I HELSINGBORG

2012: 1341 stycken

2013: 1437 stycken
2014: 1739 stycken
2015:  1599 stycken
2016: 1534 stycken
Källa: Brottsförebyggande rådet