Energi- och klimatplan

Energi- och klimatplan

Vi har skrivit och lämnat in ett yttrande till Kungsbackas Energi- och klimatplan

Yttrande Energi och klimatplan 2014-2020

Miljöpartiet välkomnar att det äntligen tagits fram ett förslag till en modernare energiplan. Planen innehåller en hel del intressanta perspektiv och underlag.

 

Visionen bör spänna bågen högre

Visionen att Kungsbacka skall utvecklas till en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar kommun är väl något av en självklarhet. Kungsbacka har utan tvekan alla förutsättningar att bli en av de ledande kommunerna i Sverige på detta område. Miljöpartiet föreslår därför en lite mer utmanande och spänstig vision som även kan följas upp vid jämförelse med andra kommuner:

Kungsbacka skall utvecklas till en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar kommun, ett föredöme i Sverige

 

Målen måste gå att styra mot

Det är bara i delar i den föreslagna planen som kommunen genom nämnder och den egna organisationen själva kan styra mot ett godtagbart utfall. I dessa delar av planen är det relevant att specificera mätbara mål för kommunens egen verksamhet.

Merparten av planen berör dock hela samhället och kommer kräva en mycket bredare samverkan och engagemang av många aktörer i kommunen för att ett godtagbart utfall skall nås. I dessa delar av planen är det mer relevant att tala om och specificera mätbara ambitioner för hela Kungsbacka samhälle.

Vad gäller de övergripande ambitionerna och målen i planen anser Miljöpartiet att dessa i så hög grad som möjligt skall baseras på tre enkla riktlinjer:

  • Ambitionerna och målen skall vara väsentliga, mätbara, och utmanande men ändå realistiska. Om inte är risken stor att åter hamna i den situation som nu råder för den gällande handlingsplanen för miljöarbete med många spretande mål och dålig måluppfyllnad.

  • Ambitionerna och målen skall vara tydligt kopplade till de övergripande målen på nationell nivå och i förlängningen även EU nivå. Det skall vara lätt att se kommunens bidrag och plats i ett större sammanhang.

  • Målen bör också vara enkla att mäta och följa upp för en kommun som växer och dessutom lätta att kommunicera på individnivå. Det skall vara lätt för alla i kommunen att se sin egen del i helheten och fundera på vad som mer går att göra för att nå visionen om Kungsbacka som ett hållbart föredöme i Sverige.

Det föreslagna målet om ökad lokal framställning av bränslen och el till nivån 25 % är för det första inte kopplat till de nationellt övergripande målen. För det andra kan formuleringen i värsta fall tolkas som en uppmuntran att använda kärnkraftsel från Ringhals. Därför föreslår Miljöpartiet att detta mål utgår och ersätts av de mål om förnybar energi som redan finns på nationell nivå, gärna med ett tillägg som uppmuntrar till lokalt genererad förnybar energi. Sammantaget föreslår mot denna bakgrund Miljöpartiet följande målbild för 2020.

 

Målen måste omsättas i praktisk handling

De övergripande ambitionerna och målen blir bara levande och relevanta om de beaktas i allt beslutsunderlag av såväl förvaltning som nämnder. Miljöpartiet bedömer att förslaget inte är tillräckligt tydligt formulerat för att förvaltningar, bolag, nämnder och styrelser ska veta vad de förväntas göra, och hur det ska mätas och hanteras om utfallet avviker från målen. Därför har vi flera kommentarer till aktivitetsplan och genomförande.

För genomförandet är det bra att behålla de fyra fokusområden som är föreslagna. Vissa av de i planen föreslagna aktiviteterna finns dock redan med i den målbild vi här föreslår. För dessa bör mer detaljerade handlingsplaner upprättas. Andra aktiviteter bör göras mer konkreta med tydliga handlingsplaner så att det är lätt att göra en årlig uppföljning inom respektive förvaltning och bolag. Vi föreslår att respektive nämnd och styrelse gör sina egna handlingsplaner men vill särskilt peka på att betydande insatser ligger på Byggnadsnämnden (planer), Teknik (infrastruktur), Service (inköp) och Kommunstyrelsens förvaltning (resor) samt Eksta (energieffektivisering lokaler). I så hög grad som möjligt bör också handlingsplanerna länkas till pågående eller planerade program och utformas så att såväl mätning som uppföljning blir så enkelt som möjligt. Sist men inte minst måste det också i planen finnas utrymme för nya innovativa idéer.

Miljöpartiet har följande kommentarer och förslag inom respektive fokusområde

Fokus tillgänglighet

Avseende transportsystemet föreslår Miljöpartiet att målet uttrycks som fördubblad kollektivtrafik. Vid sidan av satsningar på busskort för unga och pensionärer, måste tid och engagemang avsättas i Västtrafiks arbete med att utreda taxesystemet i Göteborgsregionen, och göra det mer prisvärt och enklare att korsa kommungränser och resa inom kommunen. För att nå de redan beslutade målen i kommunens budget handlar det också rent konkret om att Kungsbacka måste köpa till mer trafik, både den ordinarie kollektivtrafiken och Närtrafiken.

Delmål om såväl antalet kollektivresor totalt som antalet kollektivresor i innerstaden bör upprättas. Förslagsvis skall antalet kollektivresor öka med 7 % per år och antalet kollektivresor i innerstaden öka med 10 % per år. Detta skulle motsvara en fördubbling på 10 respektive 7 år.

Utbyggnaden av cykelbanor i kommunens cykelplan behöver påskyndas.

Fokus resursutnyttjande

Det är angeläget att minska mängden hushållsavfall per capita men det är tveksamt om detta skall vara ett mål i energi och klimatplanen.

En av de tydliga globala trenderna vad avser bättre resursutnyttjande är utan tvekan kombinationen samutnyttjande av olika former av resurser och IT-teknik. Bilpooler, småbussystem, ruttplanering och Uber taxi är bara några exempel när det gäller transporter. Här kan kommunen helt klart vara mer innovativ och initiativrik än vad som hittills varit fallet. Ett annat exempel är kretsloppsparker av liknande typ som t ex Alelyckan i Göteborg.

Fokus livsmedel

Det är angeläget att bromsa minskningen av åkermark i kommunen. Samtidigt växer kommunen med ca 1000 personer/år och mycket av planerade utbyggnader är förlagd till just åkermark. Vi ser gärna att det målet finns kvar, men ställer oss undrande inför om det verkligen är realistiskt med tanke på redan fattade beslut.

Kungsbacka behöver fokusera på att fullt ut utnyttja potentialen av transportcentralen och de möjligheter en ger till att upphandla mindre sortiment utan krav på leverantörerna att ha en egen distributionslösning, givetvis med en hög andel ekologiska livsmedel. Det blir ett bidrag till att öka förutsättningar för tillväxt i jordbrukssektorn i Kungsbacka.

Stadsodling och trädgårdsstäder bör uppmuntras.

Fokus energiomvandling

Att spara energi är alltid bra, både för ekonomi och miljö och oftast den mest kostnadseffektiva strategin för energieffektivisering. Därför föreslår vi att kommunens energieffektiviseringsprogram omfattar inte bara lokaler utan hela verksamheten så att även t.ex. gatubelysning där det finns stora besparingspotential täcks in. Vidare kan en professionell energirådgivning ge ett positivt bidrag med bättre energiekonomi och lägre utsläpp av växthusgaser för det stora antal småhus som finns i kommunen. Det kommer mycket ny sensorbaserad teknik och IT baserad klimatinformation för temperatur, vindstyrkor och nederbörd som stöder en fortsatt energieffektivisering.

Den energi som ändå behövs skall styras mot förnybart. Den nu pågående upphandlingen innebär ett grundkrav på 100% vattenkraft. I kommande upphandlingar föreslår vi att Kungsbacka även köper sol- och vindel.

Andelen biobaserade drivmedel i kollektivtrafiken skall öka och förutsättningarna för elbussar bör utredas liksom en utbyggnad av laddstationer för elfordon. Detta sker delvis oavsett vad Kungsbacka kommun driver men det kan uppstå situationer där Hallandstrafikens och Västtrafiks basutbud i miljöprestanda inte räcker till för att uppfylla Kungsbackas miljömål, och då behöver kommunen driva på och i vissa fall även vara beredd att köpa tillägg.

Miljöpartiet föreslår att energi- och klimatplanen arbetas om enligt ovanstående resonemang. Den förra energiplanen är från 1998 (!) så vi tycker det kan vara värt att lägga ner några månaders arbete till på att få en mer välfungerande och styrande plan för framtiden där samtliga inblandade är införstådda med vad målen kan komma att innebära i praktiken.

 

 

 

Relaterade nyheter

Kungsbacka, 22 februari 2025

Synpunkter på den fördjupade översiktsplanen

Kungsbacka, 4 februari 2024

Synpunkter på kommunens vattentjänstplan

Kungsbacka, 17 december 2023

Det funkar inte att slå av på takten

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter