KRAV och annan ekologisk mat

Lyssna

Insändare Kungsbacka-Posten 20190706 och Norra Halland 20190712

Ulf Persson, som är ersättare i kommunfullmäktige för Centerpartiet, skriver om ekologisk mat. Dessvärre blandar Ulf ihop fotosyntesen med begreppet ekologiskt. Ekologi handlar om samspelet i naturen där både växter och djur ingår. Både KRAV och EU-förordningen om ekologisk odling handlar inte om ekologi i den meningen, utan om regler för vad som får säljas som ekologisk mat.

KRAV är den vanligaste märkningen för ekologisk mat på den svenska marknaden, men EU-ekologiskt finns också liksom Demeter. På importerade varor kan andra länders märkningar för ekologisk odling finnas. Gemensamt för märkningarna är bland annat att komma bort från kemiska bekämpningsmedel och konstgödning, men mycket riktigt som Ulf skriver så går KRAV längre än EU-förordningen.

I den offentliga upphandlingen behöver man acceptera den gemensamma nivån för ekologisk odling inom den europeiska marknaden. Vi tycker det är viktigare att fokusera på att öka andelen ekologiska livsmedel än att låta det bästa (KRAV) bli det godas (EU-ekologiskt) fiende.

I Kungsbackas budget som Centerpartiet står bakom tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, är mål om ekologiska livsmedel numera borttaget. Det är ett långt större problem än detaljer om vilken märkning som är bäst.

Maria Losman och Elisabeth Sahlsten, Miljöpartiet Kungsbacka

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: