Hälsosam och miljöanpassad matsedel

Hälsosam och miljöanpassad matsedel

Motion inlämnad till Kungsbacka kommunfullmäktige december 2013.
Mat tillhör livets glädjeämnen och att äta tillsammans har en stark social och kulturell funktion. Mat av rätt sammansättning och rätt mängd är nödvändigt för att vi ska må bra och kunna prestera i skola och förskola samt nå goda resultat inom vård och omsorg. Ohälsosamma matvanor och ett stillasittande liv bidrar till att vi blir sjuka och dör för tidigt.

I Sverige äter vi i genomsnitt 800 kilo mat och dryck per person årligen. De livsmedel vi konsumerar har också en stor påverkan på miljön och av hushållens totala klimatpåverkan står maten för ca en fjärdedel. Enligt livsmedelsverkets senast rapport får vi tips på hur vi kan äta mer klimatsmart och samtidigt få ett bättre näringsintag. (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/)

Statens folkhälsoinstitut kom år 2009 ut med skriften “Hur man äter S.M.A.R.T – Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över” som ger råd om hur man kan äta både mer hälsosamt och miljösmart. Genom att miljöanpassa matsedeln i kommunens verksamheter med hjälp av S.M.A.R.T-modellen uppnås positiva resultat på både miljö, hälsa och ekonomi. 

S.M.A.R.T står för:
Större andel vegetabilier och baljväxter vilket är bra för hälsan och minskar miljöbelastningen.
Mindre tomma kalorier som godis och kakor vilket ger positiva effekter på både hälsa och ekonomi.
Andelen ekologiskt ökas genom minskade kostnader för maten i stort har man råd med mer ekologiska livsmedel och slipper på så sätt bekämpningsmedelsrester.
Rätt kött och grönsaker genom att minska mängden kött, framförallt från kraftfoderuppfödd gris och kyckling och i stället välja baljväxter eller ekologiskt kött från svenska betesdjur som lamm bidrar vi till öppna hagmarker och hållbar miljö. Rätt grönsaker är grövre grönsaker som kål och rotfrukter vilka ger mycket näring och är billiga. De odlas också mer resurssnålt och klimatsmart än t.ex sallad och tomat.
Transportsnålt genom att säsongsanpassa matsedeln och köpa närproducerat och svenskt minskar klimatpåverkan.
 

Det finns flera goda exempel på kommuner som med hjälp av S.M.A.R.T-modellen framgångsrikt tagit ett helhetsgrepp kring maten som serveras i de kommunala verksamheterna. Ett exempel är Malmö stad som har utvecklat en omfattande policy för hållbar utveckling. Andra kommuner är Eskilstuna, Sigtuna och Västerås. Även kommuner som Göteborg och Uddevalla har utvecklat sina egna koncept med miljömåltider.

 

Vi yrkar att kommunfullmäktige beslutar:

– att miljöanpassa matsedeln med hjälp av S.M.A.R.T-modellen.

 

December 2013

Miljöpartiet de gröna

Kungsbacka

Clas Rosander

 

 

Här hittar du motionen i orginalform.

Relaterade nyheter

Kungsbacka, 22 februari 2025

Synpunkter på den fördjupade översiktsplanen

Kungsbacka, 4 februari 2024

Synpunkter på kommunens vattentjänstplan

Kungsbacka, 17 december 2023

Det funkar inte att slå av på takten

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter