Vi utgår från de 17 målen i Agenda 2030

Vi utgår från de 17 målen i Agenda 2030

Maria Losman är tillsammans med Clas Rosander Miljöpartiets ledamöter i kommunfullmäktige i Kungsbacka. Här är Marias inledningsanförande i budgetdebatten vid kf-mötet i juni.


 

"Miljöpartiets budgetförslag för 2022 utgår från de 17 målen i Agenda 2030. Vi menar att de behöver komma in tydligare i kommunens styrning, inte hänga vid sidan av som i majoritetens budgetförslag.

Vår gemensamma organisation Sverige Kommuner och Regioner har indikatorer för att följa målen. De tycker vi ska användas. Det ger mer än att bara mäta vaga tendenser i övergripande mål som majoritetspartierna vill göra.

De flesta av de globala målen hänger ihop och samarbete med företagare, föreningar, andra kommuner och regioner är nödvändiga för att nå dem. Kanske extra tydligt för Kungsbacka som ligger i gränslandet mellan Göteborgsregionen, Västra Götaland och Halland.

Ur budgetsynpunkt innebär samarbete inte någon direkt kostnad. Det handlar mer om en inställning, ett åtagande, prioriteringar och sätt att arbeta.

Det behöver inte kosta mer att köpa ekologisk mat, det beror mycket på menyn.
Ibland handlar det om pengar som när nu majoriteten äntligen får ur sig en miljon till Kvinnojouren efter att både Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Kungsbackaborna och företrädare för majoritetspartierna insett att det är en social investering som har mycket goda förutsättningar att betala tillbaka sig.
Det här är egentligen inte konstigare än att en får satsa lite pengar på att bygga energieffektiva lokaler som är lönsamma i längden.
Men ibland är det mer komplicerade samband som att skydda och utveckla den biologiska mångfalden även när vi inte vet exakt vad en viss art har för betydelse för att livet på jorden ska fungera.
Och förstås likaså vår förståelse för att klimatförändringarna gör att vi inte kan bygga på samma sätt och på samma platser som vi planerat, samtidigt som Kungsbacka måste dra sitt strå till stacken att minska utsläppen i de kommunala verksamheterna, och samtidigt bidra till goda förutsättningar för både invånare och företagare att agera klimatsmart.

Men allt handlar inte om arbetssätt, och i pengar räknat vill vi för att komma en bit på vägen i Agenda 2030 peka ut 3 områden;

Vi vill inrätta en tjänst som vattenförvaltningsstrateg på Bygg- och Miljöförvaltningen. 1 miljon kronor . Detta för att vi behöver ha bättre fokus både på vårt viktigaste livsmedel dricksvattnet och på vår havsmiljö.

Vi vill kompensera Individ och Familjeomsorg med 11 miljoner för köp av platser externt som beror på bristen på boenden med särskild service i kommunen. Våra invånare som behöver omsorg har precis samma rätt till livskvalitet som andra invånare och måste få den service de behöver. De har en lika självklar rätt till livskvalitet som alla andra. Att dra in på personal och möjligheter till fritidsaktiviteter som utflykter och att erbjuda boenden långt hemifrån är inte i linje med Mål 3 om God hälsa och Välbefinnande.

Vi har också med fritidskort i kollektivtrafiken för årskurs 6-9, 12 miljoner. Det är dels en insats för klimatet men och för att barn och ungdomar utvecklas av att kunna resa själva och delta i idrott, kulturliv eller bara träffa kompisar, oavsett föräldrarnas inkomst.
Vi vill också disponera om ett par miljoner från Näringslivsenheten till Bygg- och Miljöförvaltningen så att de får bättre förutsättningar att jobba med det som de ska göra. Det är nämligen inte bara bilden av företagarvänligheten som behöver ändras, den behöver ändras på riktigt också.

Att använda 24 miljoner av ett beräknat resultat på 201 miljoner kronor tycker vi är fullt rimligt. Majoriteten lägger stor vikt vid att visa att andelen äldre ökar, men pratar inte lika mycket om att försörjningskvoten är ganska stabil, eller till och med ser lovande ut i Kungsbacka. Det innebär, enkelt uttryckt, att de som arbetar täcker väl upp för de som inte arbetar.

Till sist: En oppositionsbudget i Kungsbacka tas fram av ideella krafter på kvällar och helger utan stöd från tjänstepersoner. Miljöpartiet gör inte anspråk på att ha lagt ett förslag som fullödigt täcker allt som behöver göras i Kungsbacka kommun för att nå målen i Agenda 2030. Men i all ödmjukhet visar vår budget ändå på en riktning.

Därmed yrkar jag bifall till Miljöpartiets förslag till budget för 2022, med Agenda 2030 i sikte."

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kalmar län, 15 april 2024

Vi startar MP Öland

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter