Linköping ska bli Sveriges bästa stad att gå, cykla och åka kollektivt i

Miljöpartiet vill se ett modernt, miljövänligt och medmänskligt Linköping där vi minskar utsläppen och skapar en hållbar stad, där alla kan leva goda liv. 

Miljöpartiet vill göra Linköping till Sveriges bästa stad att gå, cykla och åka kollektivt i, skärpa kommunens klimatambitioner och plantera mycket mer grönska.

– Sveriges utsläpp behöver minska med 20 procent i år om vi ska klara Parisavtalet. De senaste mätningarna för Linköping visar att mer behöver göras för att målet ska kunna nås. Det går alldeles för långsamt, säger Maria Moraes, Miljöpartiets gruppledare och förstanamn på kommunlistan.

– Vi vill skärpa kommunens klimatmål så att vi når nollutsläpp till 2035. Miljöpartiet är det enda partiet som alltid sätter klimatet främst. Klimatfrågan är så viktig att den måste prioriteras i alla frågor, från hur vi bygger staden till maten vi äter. Varenda nytt hus som byggs bör ha laddmöjlighet för elbilar och/eller energiproduktion i form av solceller, säger Gunnar Gustafsson.

Ett annat vallöfte är att ställa om transporterna.

– Den hållbara lösningen på bilköer och trafikproblem är att bygga ut vägarna för gång-, cykel- och kollektivtrafiken och att göra det lätt för dem som måste ta bilen in till stan att parkera intill dem. Vi vill göra Linköping till Sveriges bästa stad att gå, cykla och åka kollektivt i. Genom bussgator där det annars är trångt, så att människor snabbt når sina arbetsplatser eller skolor och genom bilfria zoner i innerstaden och på platser där barn ofta rör sig, till exempel kring förskolor och skolor, säger Jenny Ivner.

Relaterade nyheter

Örebro län, 30 september 2022

Camilla Hansén blir MP:s nya utbildningspolitiska talesperson

Västra Götaland, 29 september 2022

MP, S och V vill bilda rödgrön ledning i regionen

Västerbotten, 28 september 2022

Idag öppnas riksdagen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter