Ska vi ge företagsstöd till välmående företag?

Debattartikel.
I en artikel i Corren läser jag att det kommunala bolaget Linköping City Airport behöver 49 miljoner kronor för att finansiera sin verksamhet. Det är skattepengar som pytsas in i det bolaget varje år.

Det normala i sådana fall är att styrelse och vd får i uppgift att ta fram planer för hur man får bolaget i balans utan ständiga ägartillskott (i det här fallet i form av skattepengar).

Vem är det då som inte betalar för sig eftersom flygplatsen i princip verkar drivas på någon form av gåva från oss skattebetalare? Kunderna som använder flygplatsen för kommersiellt bruk, till exempel KLM, betalar start- och landningsavgifter för att få använda flygplatsen. Lösningen är således väldig enkel, avgifterna får höjas så att Linköping City Airport bär sig själv, utan bidrag. Går det bra för KLM eller kan det vara så att de inte har råd att betala för sig? Svaret är att det ett normalår går riktig bra, på deras hemsida går det att läsa att de 2019 gjorde en vinst på cirka 7,5 miljarder svenska kronor.

Så i stället för att till exempel sänka priset på kollektivtrafik, satsa på innovation inom jordbruk för att utveckla jordbruket i mer hållbar riktning och säkra matförsörjningen, anställa fler lärare grundskolan eller undersköterskor i äldreomsorgen väljer våra kommunpolitiker att skicka en gåva till KLM:s aktieägare. För att göra det hela ännu mer absurt så skriver den inom EU tunga organisationen Transport and Environment, den 7/4 2022, att Airfrance – KLM tillsammans med några andra stora flygbolag jobbar hårt för att urvattna miljöambitionerna i EU:s planer att minska klimatpåverkande utsläpp från flygtrafiken.

För mig är det outgrundligt vad som driver våra kommunpolitiker att kroka arm med de värsta fossillobbyisterna och skänka dem våra skattepengar? Uppenbarligen behövs inte det här ”socialbidraget” från Linköpings skattebetalare, bolagen gör ju redan sanslösa vinster.

Miljöpartiet i Linköping vill sluta finansiera Linköpings flygplats med skattepengar. Bolagen som använder flygplatsen får helt enkelt betala vad det kostar. Miljöpartiet i Linköping vill använda våra skattepengar till bättre saker än sponsra bolag som motarbetar omställning till en hållbar framtid och utdelningar till deras aktieägare.

Predrag Pucar, Miljöpartiet de gröna

Relaterade nyheter

Västmanland, 29 maj 2024

Digital valstuga!

Uppsala län, 28 maj 2024

Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 27 maj 2024

NA Debatt: SD går till motangrepp med lögnen som vapen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter