Den sociala utsattheten ökar i Linköping

Den sociala utsattheten ökar i Linköping

I Östergötland och i Linköping har nya restriktioner införts för att bromsa smittspridningen av corona. Det är viktigt eftersom antalet smittade snabbt ökar igen.
Samtidigt ser vi att människor i utsatta livssituationer blir ännu mer utsatta när samhället stänger ner. Det kan handla om människor som lever i fattigdom, med psykisk ohälsa eller utsätts för våld i hemmet. Den här utsattheten är inte ny, men just nu ökar den och det behöver vi motverka.

Ofta har civilsamhällets frivilligorganisationer en närmre kontakt med utsatta människor än vad kommunen har. Därför reagerar de också snabbare när behoven ökar. Frivilligorganisationerna vittnar nu om att många barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa och hemlösa vänder sig till dem för att få mat för dagen. Det är otroligt bra att civilsamhället finns och kan fånga upp de här signalerna, men det tar inte bort ansvaret från oss politiker eller från vårt gemensamma välfärdssystem. Om inte vi politiskt hanterar att det finns människor i Linköping som inte har mat för dagen, någonstans att bo eller mår väldigt psykiskt dåligt vältrar vi över hela ansvaret på civilsamhällets organisationer och det är inte en långsiktigt hållbar lösning.

På grund av restriktionerna har kommunen stängt öppen verksamhet, bibliotek, fritidsverksamhet och öppna förskolor. Det är platser dit man kunnat ta vägen om man är ensam, har det trångt eller bråkigt hemma eller behöver hjälp. Kommunen behöver därför vara extra vaksam på tecken att människor far illa av de restriktioner som pandemin innebär och erbjuda stöd. Särskilt viktigt är det att fånga upp barn och ungdomar i familjer med ont om pengar eller otrygga relationer. Miljöpartiet skulle därför gärna se att kommunen undantar till exempel öppna förskolan i våra utsatta stadsdelar samt öppen verksamhet som vänder sig till grupper som riskerar att fara än mer illa om de inte har någonstans att vända sig.

För att komma tillrätta med de sociala problem som förstärkts under pandemin bör kommunen och civilsamhällets organisationer arbeta ännu tätare tillsammans och dra nytta av varandras kompetenser. Redan idag har kommunen samverkan med flera organisationer som möter utsatta människor, men arbetet behöver fördjupas och breddas.

För att möta de sociala behov som riskerar att förvärras under pandemin föreslår Miljöpartiet därför tre åtgärder:

Att kommunen bjuder in frivilligorganisationerna till ett rådslag där man får en gemensam bild av läget i Linköping och sedan agerar utifrån de behov som definierats.

Att kommunen ingår långsiktiga avtal med frivilligorganisationerna, så att de kan utveckla sin verksamhet med vetskapen om att det finns en trygg finansiering.

Att de öppna verksamheter som vänder sig till kommunens mest utsatta invånare får fortsätta sin verksamhet utan nya restriktioner, vilket innebär att de kan ta emot en begränsad grupp med bara friska deltagare.

Kommunen får inte abdikera ansvaret för sina invånare till frivilligorganisationerna, utan måste tillgodose basala behov som tak över huvudet, mat för dagen och stöd till de som behöver det mest. Allt annat är att svika våra mest utsatta medborgare.

Rebecka Hovenberg, gruppledare för Miljöpartiet i Linköping
Birgitta Rydhagen (MP), ledamot i Social- och omsorgsnämnden

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kalmar län, 15 april 2024

Vi startar MP Öland

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter