Gör Linköpings historia tillgänglig för linköpingsbor, besökare, skolelever och turister

Linköpings historia är lång och kunskapen om den är omfattande genom forskning och dokumentation. Flertalet linköpingsbor är bekanta med namn som Folke Filbyter, Florensdokumentet, Linköpings blodbad, slaget vid Stångebro, Biskop Brask, Gamla Linköping, domkyrkan, slottet, Mjärdevi med flera. Skeendena i vilka dessa byggnader, personer och händelser ägt rum, har inte bara varit viktiga för Linköping som stad, utan också varit avgörande för formandet av det Sverige vi känner idag.

I kommunen görs dessa människor, byggnader och händelser tillgängliga bland annat genom Östergötlands Museums försorg, genom Gamla Linköping, Slotts- och domkyrkomuseet och den information som ges i dessa sammanhang. Vidare finns ett omfattande material tillgängligt via bibliotek och universitet. Informationen görs även tillgänglig via appar och webbsidor framtagna av olika aktörer – bland annat alltrails.com samt, och inte minst, Visit Linköping. Gemensamt för dessa
informationskällor är att de är omfattande och tämligen osynliga för de som rör sig i staden – såväl linköpingsbor som gästande från Sverige och andra länder. Kommunens historia är värd att göras mer aktivt tillgänglig för den breda allmänheten.

Kommunen har gjort ett utomordentligt arbete med att tillgängliggöra Stångån med dess historia och liv utefter sträckningen mellan Nykvarn och Stångåmynningen uppströms till Hjulsbro Sluss och längre bort, Slattefors sluss. Utefter denna led finns mycket informativa tavlor som ger kunskap om den aktuella platsen – såväl aktuell information som berättelser om historiska skeenden med människa, industri, natur och kultur. Tavlorna är formmässigt sammanhållna och ger även en kartbild
av var man är och vart man kan ta vägen vidare. Detta sätt att göra en plats med dess historia tillgänglig, kan användas på flera områden inom staden.

Idag finns en anonym platta mitt på Stora torget som få ser – den visar var Linköpings blodbad ägde rum. Den som vill veta mer om Slaget vid Stångebro kan besöka monumentet och skulpturen strax intill SAAB Arena – men så mycket mer information om vad som hänt och hur det påverkat svensk historia ges inte där. Och dockhuset (?) som finns uppsatt på Hospitalstorget som utvisar ett gammalt (Linköpings äldsta?) kloster – blir mest svårförståeligt med den information som ges där. För att inte tala om Bergsrondellen som visat sig vara en mycket viktig plats som givit omfattande kunskap om hur de första svenskarna levde och dog – den finns inte alls markerad på något sätt idag, utan är en helt anonym rondell som man ska ta sig förbi så enkelt som möjligt. (Att den alls nämns i detta förslag, beror inte på insatser från staden, utan på SVT och dess serie om den svenska historien). Domarringen i Slaka lär vara en av de största i världen, men det är det få som vet.

Vi vill att kommunen gör sin historia tillgänglig på ett enkelt och attraktivt sätt. Genom att välja ett antal platser med stark historisk betydelse för staden, regionen och Sverige och att på dessa platser sätta upp informationstavlor som ger en berättelse om platsen och dess historia kan gamla och nya linköpingsbor, besökare, turister och skolklasser påminnas om och lära sig om stadens historia och dess betydelse för det Sverige vi lever i idag.

Därför föreslår Miljöpartiet att:

  • Kommunfullmäktige ger uppdrag till Kultur- och fritidsnämnden att
    identifiera historiskt viktiga händelser och platser i kommunens historia och
    genom ett sammanhållet grafiskt och formmässigt uttryck tar fram material
    som berättar platsens historia och dess påverkan på staden, regionen och
    Sverige
  • dessa besöksmål hålls samman i en historisk vandringsslinga.

Maria Moraes
Gunnar Gustafsson
Pether Nordin

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Klimat. Demokrati. Klimat.

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter