BĂ€ttre mat
Vi vill att maten som serveras i kommunens verksamheter ska vara ekologisk och nÀrproducerad.
Vi vill:
- höja andelen ekologisk mat till 40 % för att sedan successivt öka mÀngden för varje Är
- att lunchrÀtternas huvudkomponenter planeras sÄ att innehÄllet inte överskrider 4,8 kg kött per person per Är samt 27 kg mejeri per person per Är, i enlighet med Good Food Cities deklaration.
Vi vill att all upphandling av mat i kommunen sÄ lÄngt det gÄr Àr sÀsongsanpassad, ekologisk, nÀrproducerad och producerad med bÀsta möjliga djurskyddskrav. VÄr ambition Àr att nÄ nÀra 100% ekologiskt eller nÀrproducerat.
Livsmedels klimatpĂ„verkan ska ocksĂ„ vĂ€gas in, bland annat genom att minska andelen kött och mejeriprodukter. Kommunen ska aktivt anvĂ€nda upphandlingsmyndighetens rekommendationer för att sĂ€kerstĂ€lla sĂ„dana krav. Utbudet av etiskt certifierade produkter mĂ„ste ocksĂ„ öka i en snabbare takt genom vĂ„rt engagemang som Fairtrade City. Kommunen ska stĂ€lla samma krav pĂ„ matens kvalitet oavsett upphandlingsform – grossistavtal, avtal med detaljhandel eller upphandlad omsorgsverksamhet.
För att maten ska hÄlla en hög kvalitet ska den tillagas sÄ nÀra konsumenten som möjligt. Det Àr ocksÄ viktigt att minska matsvinnet. Det kan ske genom information och smart hantering av maten. Mat som ÀndÄ blir avfall mÄste i högre grad komma till nytta i biogasproduktionen.