Lokala röster om EU-valet – därför ska du rösta!

Lokala röster om EU-valet – därför ska du rösta!

Söndagen den 26 maj är det val till EU-parlamentet.

Det här valet är viktigt.
En tredjedel av Sveriges alla nya lagar och över hälften av de beslut som fattas på kommunal nivå har sitt ursprung i EU-samarbetet.
EU är, liksom riksdagen, vårt viktigaste beslutande organ och det som EU bestämmer i dag blir vår verklighet imorgon – inte i Bryssel, utan i Norrtälje kommun.


 

Förra mandatperioden hade vi från Miljöpartiet fyra parlamentariker. Hur många vi får i detta val avgör du som röstare.
I Norrtälje är det gruppledarna Mats Wedberg och Camilla Rydstrand som axlar den miljöpartistiska kommunpolitiken, Jenny Liljenström är ordförande i Miljöpartiets styrelse och ansvarar för partiets medelemsfrågor.
Så här svarar de på frågorna kring EU-valet och vikten av att använda sin rösträtt.

 

Camilla Rydstrand:

Varför är det viktigt att jag som Norrtäljebo röstar i EU-valet?
– När man röstar i ett val tar man såklart ställning till vilket parti och vilken kandidat man tycker bäst stämmer in på de egna värderingarna. Men man tar samtidigt också ställning till vilka partier som man inte vill ge mer utrymme. Det kan vara minst lika viktigt. EU-politiken påverkar direkt många lagar och regler i Sverige, men vilka som kommer att representera de olika medlemsländerna påverkar också samarbetsklimatet mellan EU-länderna och åt vilket håll vi som gemenskap ska gå.

”En ökad självförsörjningsgrad kan samtidigt öka lönsamhet, förbättra krisberedskap och minska klimatpåverkan”.

Vilka områden tycker du som gruppledare är särskilt viktiga att driva på EU-nivå och hur påverkar det oss kommuninvånare lokalt?
– Jag tycker att klimat- och landsbygdsfrågorna är viktiga att driva gemensamt, eftersom de hänger tätt ihop. Vi måste minska klimatpåverkan på ett sätt som stärker landsbygden och ökar efterfrågan på produkter och tjänster från våra egna gröna och blå näringar vad gäller livsmedel, förnybara bränslen och upplevelser. Det kan generera flera möjligheter till inkomster på landsbygden. En ökad självförsörjningsgrad kan samtidigt öka lönsamhet, förbättra krisberedskap och minska klimatpåverkan.

– Ett annat område som påverkar oss i stor utsträckning är vilken migrationspolitik som drivs inom EU. Vi ska vara stolta över civilsamhället i Norrtälje kommun som gör en enorm insats för integration av nyanlända. Men det finns också de som oroar sig för att för många kulturer på en plats inte ska fungera. Både här i Norrtälje och inom EU är det viktigt att ta ställning emot hot, hat och fördomar och samtidigt kunna se och söka lösningar på de utmaningar som faktiskt uppstår.

Vilka EU-parlamentariker skulle du vilja se representera Sverige och varför?
– Jag vill gärna se MP:s tredjenamn på listan, Jakop Dalunde, representera Sverige. Han fokuserar på klimatfrågan, gröna innovationer och medmänsklighet. Han har dessutom erfarenhet av en mandatperiod i parlamentet där har gjort ett jättebra jobb. Utöver det är han en väldigt tillgänglig politiker som man kan klämma iväg en fråga till på messenger och få ett ödmjukt, vänligt men påläst svar tillbaka.

 

Jenny Liljenström:

Varför är det viktigt att jag som Norrtäljebo röstar i EU-valet?
– Jag tycker man ska ta alla tillfällen man får att använda sin rösträtt. Särskilt då det finns politiska krafter som vill inskränka våra demokratiska fri- och rättigheter.
Jag tycker att det i detta val är extra tydligt varför den europeiska unionen en gång bildades. Genom samarbete kan man göra större skillnad och skapa stabilitet, fred och långsiktiga beslut. Ett annat skäl är att många beslut som rör landsbygden fattats på EU-nivå. Så genom att rösta på en kandidat som driver lands- och glesbygdsfrågor, kan man indirekt påverka utvecklingen av hela Norrtälje kommun.

Vilka områden tycker du som ordförande är särskilt viktiga att driva på EU-nivå och hur påverkar det oss kommuninvånare lokalt?
– Då Norrtälje kommun till stor del består av landsbygd, påverkas vi av det beslut som tas i EU kring landsbygd och livsmedelsproduktion. Många ekonomiska stöd för landsbygdsutveckling kommer från EU och dels är det viktigt att påverka dessa, så de driver utvecklingen mot ett hållbart och klimatvänligt samhälle framåt. Men också verka för att det blir enklare att söka dessa stöd. I dag är det en stort byråkratisk process att ansöka som nog avskräcker en del. 

”Kommer jag även i framtiden kunna äta fisk från de lokala leverantören uppe i Grisslehamn? Eller bada i havet en varm sommardag utan att behöva oroa mig för miljögifter?”

– Att ha tillgång till friskt vatten, är en sån otroligt grundläggande förutsättning för liv. Det gäller allt från vårt dricksvatten till fisken i havet. Som boende i Roslagen blir jag ständigt påmind om hur mycket det är som utgår från just vatten. Kommer jag även i framtiden kunna äta fisk från de lokala leverantören uppe i Grisslehamn? Eller bada i havet en varm sommardag utan att behöva oroa mig för miljögifter? Och kommer dricksvattnet att räcka om det blir en varm sommar igen? Det behövs gemensamma insatser från alla EU länder, för att vi även i framtiden ska ha tillgång till tjänligt vatten.

Vilka EU-parlamentariker skulle du vilja se representera Sverige och varför?
– Jag tycker att Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren är värdiga toppnamn. Men jag skulle även vilja se Emma Nohrén i parlamentet. Hon är väl insatt i lands- och glesbygdsfrågor och det är ett viktigt perspektiv i EU och det kompletterar Alice och Pärs kunskap om demokrati och miljö- och klimatfrågor.

 

Mats Wedberg

Varför är det viktigt att jag som Norrtäljebo röstar i EU-valet?
– Norrtälje är en del av världen och Europa. Vi måste öka den folkliga påverkan av EU. Vi på det lokala planet här i Norrtälje tänker globalt men handlar lokalt. EU måste tänka det omvända: Tänka lokalt och handla globalt. Det vill säga det som kan öka EU:s demokratiska legitimitet är viktigt att stödja och medborgarna ska vara säkra på att EU inte börjar detaljstyra eller drivas av olika särintressen som inte är transparenta.

”Vi måste öka den folkliga påverkan av EU.”

Vilka områden tycker du som gruppledare/ordförande är särskilt viktiga att driva på EU-nivå och hur påverkar det oss kommuninvånare lokalt?
– Jag ser EU som ett fredsprojekt och en öppning mellan de europeiska länderna. Det var inte länge sedan vi fick stanna vid gränsstationer mellan oss. Jag vill förenkla transporter mellan länderna till exempel genom en gemensam infrastruktur för tåg mm med mera. Europa är en fantastisk region med många språk och kulturvanor. Mångfalden ska finnas kvar och vi ska mötas ändå.
– En gemensam klimatpolitik kan göra det möjligt att stödja varandra för att minska utsläppen från vår region. Vi måste sätta upp gemensamma mål. En av de största utmaningarna i klimatpolitiken är att den omställning som krävs blir socialt hållbar. Människor blir osäkra av förändringar och om vi inta lyckas övertyga alla om nödvändigheten i omställningen kommer det dyka upp motkrafter i form av färgade västar eller bensinuppror. Då tappar vi fokus på problemet och omställningen stannar upp. Då är vi illa ute.
– I framtiden ser jag framför mig stora folkomflyttningar på grund av klimatförändringar och oro som förorsakas av konsekvenserna av förändringarna. Kan vi inte hantera dem gemensamt utan hamnar i nationalism och till och med fascism är vi tillbaka till en mörk tid som vi alla trodde var lämnad sedan länge. Vi måste ha en gemensam rättvis integrationspolitik, till exempel lagliga vägar in.

Vilka EU-parlamentariker skulle du vilja se representera Sverige och varför?
– Jag har bara träffat Jakob Dalande som varit till Norrtälje ett par gånger. Han är en pålitlig kandidat med erfarenhet. Samtidigt är min erfarenhet att alla människor kan växa med uppgiften och jag tror att MP:s kandidater alla brinner för att förändra regelverk och gemensamma lagar så att vi kan nå klimatmålen och samtidigt stärka EU demokratiskt.

Relaterade nyheter

Region Stockholm, 28 mars 2024

20 000 extra vårdbesök till BUP

Örebro län, 28 mars 2024

Pia Frohman (MP): Tillsammans stärker vi vår demokrati!

Region Stockholm, 21 mars 2024

Succé för nya lovkortet – över en halv miljon resor under första lovet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter