Miljöpartiet vet att det finns en stor oro bland kommunens invånare rörande konsekvenserna kring de miljöbrott som ägt rum i och med Think Pink-skandalen. Inte minst är oron stor hos de människor som bor i nära anslutning till de förorenade områden. Hur påverkas dricksvattnet i brunnarna?
Miljöpartiet vet att det finns en stor oro bland kommunens invånare rörande konsekvenserna kring de miljöbrott som ägt rum i och med Think Pink-skandalen. Inte minst är oron stor hos de människor som bor i nära anslutning till de förorenade områden. Hur påverkas dricksvattnet i brunnarna? Är det säkert att plocka bär, äta svamp, fiska? Frågorna är många, svaren desto färre.
Miljöpartiet föreslår därför att kommunen ska vidta ett proaktivt förhållningssätt till de konsekvenser som Think Pink-ärendena har för närliggande vattenförekomster och för grundvattnet i Norrtälje kommun. Även om kommunen inte är ansvarig för miljöbrotten har kommunen ändå ett ansvar för att vattenförekomsten i kommunen inte försämras.
Miljöpartiet vill uppdra åt förvaltningen i kommunen (och har skrivit ett nämndinitiativ till bygg- och miljönämnden) att vidta åtgärder såsom att noggrant och skyndsamt kartlägga risker och informera om vilka hälsorisker som föreligger för människor och djur att dricka eller använda vattnet till vardagsbruk i närbelägna områden. Vi vill också se över möjligheterna till subventionerade vattenprovtagningar.
Slutligen ställer vi oss samma fråga som revisionen vid senaste bygg- och miljönämnd: Vilken är nämndens analys av den uppkomna situationen? Vilka förändringar i tillsynen har gjorts eller kommer att göras? Och av vilka skäl beviljades ansökan om mark- och bygglov på en av de berörda fastigheterna i motsats till förvaltningens förslag om avslag?
Kai Larsson, ledamot i bygg- och miljönämnden (MP)
Milla Rydstrand, gruppledare (MP)
Anja Lundin, ersättare i KF och ledamot i val- och demokratinämnden (MP)