Nyligen fick vi en tankeställare när kycklingkött diskuterades i olika medier efter en dokumentation på SVT – vi hade ingen aning om att det även i Sverige föds upp nästan enbart turbokycklingar, alltså höns som avlats fram för att växa så otrolig fort att det blir verkligen billig kött, eftersom de omsätter sin föda på ett supereffektivt sätt. Det låter bra, vi vill väl alla gärna ha en kostnadseffektiv matproduktion i Sverige, och många vill äta kyckling, gärna till ett bra pris.
Men det betyder i praktiken att dessa kycklingar växer så fort att de får problem med att benen inte hinner med växthastigheten, med växtvärk och benbrott till följd. Det som är ett ännu större problem, och som vi inte tänkte på förut: Deras föräldrar är ju av samma ras, men de måste leva längre för att bli könsmogen, och skulle bli så stora att deras ben aldrig skulle kunna bära dem. Istället får de svälta hela livet, annars kan de dö av den egna kroppsvikten. Rena rama djurplågeri!
Men vi har ett val. Vi vet att kvalitet kostar när det gäller andra saker, kvalitet kostar även när det gäller kött. Det är mitt och ditt ansvar att kycklingar inte behöver lida. Det finns alternativ. Man kan köpa ekologisk kyckling till exempel. I praktiken är alla kycklingar på ekologiska gårdar i Sverige idag långsamväxande för det resulterar helt enkelt i lägre dödlighet i slaktkycklingproduktion. Om vi skulle köpa svensk ekologisk kyckling istället för billig konventionell turbokycklingkött så skulle djurplågeriet få ett slut. Vi kan även välja äta mindre kycklingkött – har ni funderat över att man inte åt kyckling stup i kvarten förut? Vi har skapat behovet av massproduktion av kycklingkött själva: Kyckling är det köttslag som har ökat mest på den svenska marknaden de senaste 25–30 åren. Vi äter mera kyckling, då måste mera kyckling födas upp.
Vi kan välja att ändra på detta, och vi kan välja ekologiskt om vi köper kyckling ibland. Då kanske det finns en chans att den försvinnande andelen kyckling som föds upp ekologiskt, en procent av alla kycklingar, ökar betydligt, när vi är beredda att betala det priset som det kostar att föda upp djur som är friska både i kropp och själ. Det var nästan sorgligt att läsa att man hade känt behovet av att forska om djuren betedde sig som höns brukar göra under olika uppfödningsförhållanden. Men det kom i alla fall fram att ekologiska kycklingar betedde sig som höns brukar göra, sprättade nyfiken, badade i sand och flaxade runt, och var mycket friskare och även stresståligare än turbokycklingarna. Men 99 procent av all kycklingkött som äts i Sverige kommer från plågade djur, så uttråkande i deras eviga inomhusmiljö att de hackar fjädrarna av varandra, med benbrott, med sönderfrätta fötter för de står hela tiden i sin egen avföring på grund av platsbrist. Vill ni det?
Vi som individer kan ta vårt ansvar, men kommunen måste också ta sitt ansvar.
Varje dag serveras 7 000 luncher runt om i Norrtäljes kommunala skolor och förskolor. Ibland är det kyckling, och den är inte ekologisk. Att handla ekologisk kyckling skulle bli dyrt för kommunen, men varför inte minska rejält på inköp av kyckling generellt? Då minskar man efterfrågan på den industriella kycklingen. Om många kommuner gör samma sak kanske uppfödningen styrs om till de mer långsamväxande raserna med minskat lidande som följd.
Vi i Miljöpartiet kämpar för förändring. Vi vill:
- Ge kycklingarna mer plats
- Fasa ut turbokycklingar
- Öka möjligheten för kycklingar att vistas utomhus
Maria Kahlert (MP)
Katarina Rosengren (MP)