Vårt valprogram 2022-2026

Valprogram för Miljöpartiet i Norrtälje

 

Vårt löfte till dig
Här är en kort sammanfattning av vår politik i Norrtälje. Du som lägger Din röst på Miljöpartiet kan vara trygg med att vi lutar oss mot dessa prioriteringar i alla ärenden och beslut.

En omtänksam kommun
Kommunens främsta uppgift är att ge det stöd som behövs för de mest utsatta. Oavsett om Du blir sjuk, arbetslös, utsatt för våld eller har svårt att klara skolan, så är det kommunens uppgift att stötta dig på bästa sätt.

Det löftet innebär också att de som jobbar inom de verksamheter vi möter måste må bra och ha goda arbetsvillkor.

En robust kommun
Vi ska ha god beredskap för att klara kriser oavsett om det gäller pandemi, klimatförändringar eller säkerhetspolitiska händelser. Vi ska bygga en robust kommun med lågt klimatavtryck, starka ekosystem och högre självförsörjningsgrad både när det gäller mat och bränsle. Att fasa ut fossilberoendet i kommunorganisationen är en självklarhet. Kommunen ska också vara en katalysator när det gäller att samordna näringsliv och civilsamhälle i omställning och innovation för en hållbar framtid.

En levande kommun
Förutom att ta hand om varandra och våra resurser så vill vi att livet i Norrtälje kommun ska vara innehållsrikt. Innehållsrikt på upplevelser snarare än konsumtion. Ett gott utbud av arbetstillfällen, kultur och fritidsaktiviteter bäddar för god livskvalitet och en vilja att stanna i kommunen och vara en del av dess utveckling. Vi vill bidra till att skapa möten mellan människor vars vägar kanske annars inte hade korsats. Det skapar sociala nätverk med högre mångfald, bättre skyddsnät för individen och mindre social utsatthet.

Vi i Miljöpartiet i Norrtälje vill vara ledande i omställningen till en mer hållbar kommun. Det betyder att varje politiskt beslut ska ta hänsyn till hållbarhet, klimatmålen och mänskliga rättigheter. Klimatet ska vara i fokus i allt vi gör. Vårt sätt att leva påverkar klimat och miljö – vad vi äter, var vi bygger, hur vi tar hand om mark och natur, hur vi värmer våra hus, transporterar oss och konsumerar.

Klimatfrågan är här och nu och den är akut. Fina ord, strategier och handlingsplaner räcker inte. Vi måste agera nu och kraftigt minska våra utsläpp. Då behövs ett starkt grönt ledarskap. Vår politik innebär att tänka och handla långsiktigt. Utmaningarna med klimatförändringar, sociala orättvisor och resursslöseri ska också vår kommun vara med och ta ansvar för.

Naturen
Miljöpartiet bildades för att lyfta naturens roll för oss människor. Med kloka beslut kan vi gå från att förstöra till att stärka och förbättra vår livsmiljö och de ekosystem som all utveckling är beroende av.

Klimat
Norrtälje kommuns klimatmål är att minska växthusgasutsläppen med minst 16 procent per år tills nettoutsläppen är noll. Det är vad som krävs enligt Stockholms läns koldioxidbudget för att dra vårt strå till stacken, enligt Parisavtalet. Det är dags att göra verkstad av detta om målet ska nås!

Miljöpartiet vill:

  • Införa ett hållbarhetskontor på kommunen. Det duger inte med en enda tjänst för att driva detta arbete! Kommunen ska också ha ett klimatråd som samordnar det interna och externa hållbarhets- och klimatarbetet.
  • Att kommunen placerar sina tillgångar hållbart och bidrar till marknaden för hållbara placeringar genom gröna obligationer.
  • Att alla kommunala transporter och tjänsteresor ska ske klimatneutralt. Alla tjänstefordon ska vara fossilfria. Cykling ska uppmuntras för kommunens anställda.
  • Aktivt gynna lokala leverantörer och leverantörer som tar stort hållbarhetsansvar, genom att upphandla smartare.

Biologisk mångfald
Miljöpartiet vill skapa ett samhälle där människans livsstil inte hotar utan bidrar till bärkraftiga ekosystem. Vi vill öka takten för att värna biologisk mångfald, fortsätta satsa på skydd av natur och hållbart brukande av naturtillgångar. Vi vill också återskapa och ge nytt liv till friluftslivet genom att utveckla kommunens ekoturism.

Miljöpartiet vill:

  • Bevara och nyttja den dyrbara jordbruksmark vi har för att producera mat och främja den biologiska mångfalden. Kommunens goda jordar ska inte bebyggas. De behövs nu och i framtiden för odling och matproduktion.
  • Utveckla fler grönområden på kommunal mark så att de bidra mer till biologiska mångfalden, exempelvis växtlighet som gynnar pollinerare.
  • Verka för att kommunens skogsinnehav förvaltas hållbart med hyggesfritt skogsbruk.
  • Stärka Norrtälje Naturcentrums pedagogiska verksamhet och bredda deras uppdrag.
  • Öka tillgängligheten till kommunens reservat och friluftsområden.

Mark och Vatten
Vi vill förvalta skogar, åker- och betesmarker, kustremsor, hav, sjöar och vattendrag med omsorg och eftertanke. Med en politik som börjar med naturens villkor, kan vi säkerställa att vi både kommer kunna njuta av fantastiska naturupplevelser, producera god och nyttig mat och ge livsutrymme åt en mångfald av arter i många generationer framöver.

Miljöpartiet vill:

  • Verka för att flytta ut trålningsgränsen ytterligare. Fiskebestånden måste skyddas, och det småskaliga kustnära fisket måste gynnas för att kunna överleva.
  • Öka mängden våtmarksareal och förbättra förvaltningen av de befintliga våtmarkerna i kommunen. Våtmarker är unika habitat för många hotade arter, har en naturligt renande effekt på våra lokala utsläpp och är dessutom en viktig kolsänka.
  • Värna strandskydd och skydd för högexploaterade kustområden, för att skydda miljön och öka tillgänglighet till våra kuster för rekreation och friluftsliv.
  • Stärka kommunens personalresurser för miljöskyddet och tillsätta en till kommunekolog.

Samhället
Kommunpolitiken måste vara långsiktig. Hur vi bygger upp samhällets funktioner påverkar under lång tid vår livskvalitet och vårt avtryck på klimat och miljö. Lösningar som kan verka kostnadseffektiva och smarta på kort sikt kan orsaka ökade kostnader eller påverkan i flera decennier eller mer. Det krävs mod att göra investeringar nu för en mer hållbar framtid.

Exploatering, byggande och bostäder
Många gillar att bo i Norrtälje för tillgången till natur och vatten samt känslan av småskalighet. Exploatering och byggande ska ske utan att vi tar bort fördelarna med att bo i Norrtälje kommun. Vi ska dra nytta av närheten till Stockholm och Uppsala utan att bli en förlängning av storstadsområdena.

Miljöpartiet vill:

  • Att nya bostäder prioriteras där samhällsservice och kollektivtrafik finns. Kommunens goda jordar ska inte bebyggas. De behövs nu och i framtiden för odling och matproduktion, samt som en del av kommunens beredskap för kriser. Förtäta hellre än att exploatera värdefull åker- och skogsmark.
  • Att kommunen uppmuntrar renovering, återbruk och upcycling.
  • Ställa högre krav på hållbart byggande när kommunen bygger i egen regi eller säljer mark.
  • Att allmännyttan tar större ansvar för att det finns bostäder i hela kommunen och för målgrupper vars behov marknaden inte tillgodoser.
  • Bygga boenden som främjar förbättrad integration och motverkar ensamhet.
  • Se till att mindre centralorter växer med en långsiktigt hållbar plan.

Vår landsbygd och dess näringar
Hav, jord och skog är viktiga tillgångar för vår kommun. Ett hållbart brukande är viktigt ur så många perspektiv: landsbygd och skärgård hålls levande, livsmedelsförsörjning tryggas, besöksnäringen stärks och kulturlandskapet bevaras.

Miljöpartiet vill:

  • Utveckla samverkan mellan kommunen och de blå- och gröna näringarna och övrigt näringsliv för resurseffektivitet, miljönytta och lönsamhet.
  • Göra Norrtälje Kommun ledande på vattenutvecklingsfrågor.
  • Att kök och serveringar i kommunens verksamheter ska erbjuda ett utbud av närodlad, hälsosam ekologisk mat med låg klimatbelastning och lågt svinn.
  • Utveckla flera mobila tjänster, exempelvis olika vårdtjänster eller insamling av farligt avfall.
  • Förbättra samverkan och kommunikationer med Uppsalaregionen och norrut mot Gävle.
  • Permanenta det kommunala landsbygdsbidraget och låta bygden själv prioritera.

Stadsplanering & Gatumiljöer
Vi behöver vända utvecklingen av trafikmiljöerna i Norrtälje stad och våra tätorter. Dåligt fungerande trafikflöden leder till att färre vistas, går eller cyklar i staden samt skapar frustration för de som reser med bil eller kollektivt. Våra tätorter ska vara platser där man vill spendera tid, inte bara något man tar sig igenom.

Miljöpartiet vill:

  • Minska trycket på vägarna inne i våra tätorter för mindre buller och bättre trafikmiljöer.
  • Öka trivsel och trygghet i våra tätorter – med exempelvis god belysning, gång- och cykelvägar, ladd-tjänster och cykelkök.
  • Utveckla välplanerade grönområden i tätorterna för att bidra till ökad hälsa, hållbara stadsmiljöer samt miljönytta.

Cirkulär ekonomi och hållbar livsstil
Det finns ekonomiska, miljömässiga och hälsomässiga fördelar av att minska konsumtion. Att äga mindre, men ändå ha tillgång till mer, ökar livskvaliteten och ger tid och pengar över till annat. Kommunen ska bidra till att öka utbudet av delningstjänster och lättillgängligt återbruk.

Miljöpartiet vill:

  • Att kommunen verkar för etablering av nya delningstjänster och återbruk.
  • Förenkla källsortering genom mer bostadsnära insamling.
  • Ställa mer offensiva krav på hållbarhet i upphandlingar och främja aktörer i framkant.
  • Höja statusen på kommunens strategiska hållbarhetsarbete.
  • Öka samverkan mellan kommunen och samhällets övriga aktörer i arbetet med omställning.

    Foto: Pixabay

Näringsliv, innovation, högre utbildning
Norrtälje kommun kan stoltsera med ett stort antal små entreprenörsföretag. Samtidigt finns utmaningar med kompetensförsörjning inom vissa yrkesgrupper. Vi vill se stärkt samarbete mellan kommun och näringsliv för en hållbar, innovativ och stark utveckling av företag i kommunen.

Miljöpartiet vill:

  • Skapa ett större utbud av utbildningar, även på distans, med fokus på bristyrken, hållbarhet och akademisk kompetens.
  • Göra Norrtälje Kommun ledande vad gäller forskning och utbildning inom vattenområdet.
  • Uppmärksamma hållbara företag som tar ansvar för framtiden.
  • Att kommunens samverkan med det lokala näringslivet vässas och utvecklas.

Transporter
Vi är alla beroende av transporter för att kunna bo och verka i Norrtälje kommun. Vi vill underlätta för invånarna att minska resandet när det inte är nödvändigt och samtidigt främja praktiska, klimatvänliga och kostnadseffektiva alternativ när resan behövs.

Miljöpartiet vill:

  • Utmana traditionella lösningar för lokaltrafiken.
  • Etablerar bättre ringlinjer och närtrafik i stadskärnorna och matartrafik från pendlarparkeringarna.
  • Säkerställa tillräcklig tillgång till ladd-infrastruktur och tankställen för biogas i kommunen.
  • Bygga fler och säkrare gång- och cykelvägar och prioritera vägar till skola och hållplatser.
  • Utveckla en anropsstyrd kollektivtrafik med vinkområden (googla eller fråga oss vad det är).
  • Öppnar fler stationer för tömning av toalettavfall, sopsortering och laddning i skärgården
  • Förlänga Roslagsbanan från Kårsta till Rimbo.

Energi och infrastruktur
Vi måste säkerställa att infrastrukturen för exempelvis vatten, avlopp och elnät hänger med när vi bygger och utvecklar vår kommun. Vi anser att dessa behov inte ska skjutas på framtiden utan att bästa tillfället att framtidssäkra är nu.

Miljöpartier vill:

  • Guida hushåll och verksamheter till en mer hållbar energi- och vattenanvändning.
  • Möjliggöra utveckling av småskaliga gemensamma VA-lösningar som alternativ till kommunalt vatten och avlopp.
  • Investera i solceller på kommunal mark och byggnader.
  • Att kommunen bidrar med tidig tillämpning av lösningar för smarta fastigheter, efterfrågeflexibilitet och utveckling av vårt lokala energisystem.
  • Fortsätta bygga ut fjärrvärme för uppvärmning – elen behöver vi till annat.
  • Säkerställa att fiberutbyggnaden inte stannar av förrän bredbandsmålet är nått – alla ska kunna ta del av digitaliseringens fördelar.

Människan
Alla som lever i Norrtälje kommun ska garanteras förutsättning för att kunna skapa ett bra liv och ha möjlighet att uppnå sin fulla potential. Vi i Miljöpartiet i Norrtälje vill bygga ett jämlikt och demokratiskt samhälle som vilar på idén om inkludering, gemenskap och kunskap. Ett samhälle som fungerar för alla.

Lika rättigheter
Vi lever i ett system med normer som påverkar våra liv. Kön, klass, identitet, etnisk tillhörighet, sexuella läggning, religion, funktionsvariation och ålder är faktorer som kan begränsa dina förutsättningar i livet. Vi i Miljöpartiet vill skapa ett samhälle som behandlar alla likvärdigt.

Miljöpartiet vill:

  • Stötta föreningar som aktivt arbetar för mångfald i sin verksamhet.
  • Motverka osakliga löneskillnader i mans- respektive kvinnodominerade yrken samt säkerställa lika rätt till heltid, möjlighet till deltid och fast anställning.
  • Utveckla utbildningen i sexualkunskap för att motverka destruktiva relationer.
  • Säkerställa tillräcklig kompetens inom kommunal förvaltning om HBTQI.
  • Stärka barnrättsperspektivet i alla verksamheter i enlighet med barnkonventionen.
  • Ha nollvision mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering i all kommunal förvaltning.
  • Anpassa verksamheter för personer med neuropsykiatriska diagnoser eller annan funktionsnedsättning.
  • Erbjuda valfrihet inom ramen för daglig verksamhet.
  • Utveckla det finska förvaltningsområdet i Norrtälje, med samhällsinformation på finska och bättre tillgång till finskspråkiga kontakter inom förskola, skola, vård och omsorg.

Demokrati och politik
Norrtälje kommun behöver förbättra medborgardialogerna för att göra demokratin till en fråga för alla, inte bara för politiker. Idag blir många demokratiskt fattade beslut liggande utan åtgärd eller uppföljning. Det är oroväckande eftersom det skadar förtroendet för politiken. Vi i Miljöpartiet vill att politiken ska vara ett verktyg för dig att uttrycka dig och påverka din vardag och din framtid.

Miljöpartiet vill:

  • Att kommunen blir bättre på att följa upp beslut och se till att de genomförs.
  • Att de e-förslag som invånare lämnar ska behandlas inom rimlig tid och alltid leda till återkoppling.
  • Ge fler möjligheter för allmänheten att delta på nämndsmöten och i medborgardialoger.
  • Se till så att den politiska organisationen inte blir för stor.
  • Stöd utveckling av lokala utvecklingsgrupper som grund för bättre dialog med kommuninvånarna.

Kultur och fritid
Fritiden är en central del av alla människors liv. Den ger dig möjligheten att utföra dina intressen, hobbys och ägna dig åt det som är viktigt för dig. Vi i Miljöpartiet vill att Norrtälje kommun ska erbjuda ett brett utbud av aktiviteter som skapar mervärde för dig.

Miljöpartiet vill:

  • Att verksamheten Mitt lov ska fortsätta utveckla både sitt utbud och tillgänglighet för barn runt om i kommunen.
  • Öka tillgängligheten till Kulturskolan för elever utanför tätorterna, samt införa enhetliga och sänkta avgifter för Kulturskolan.
  • Bygga ett all-aktivitetshus i Norrtälje.
  • Ha gratis SL-kort till skolelever även utanför skoltid för att alla barn och unga ska ha möjlighet till aktiv fritid.
  • Värna Estetprogrammet på Rodengymnasiet. Barn och unga med kulturellt intresse ska ges samma möjligheter att utvecklas som de som är intresserade av andra utbildningar.
  • Bidra till långsiktiga finansierings- och utvecklingsstrategier för de stiftelserna som är av extra stor vikt för våra barn och unga: Pythagoras, Storholmen och Naturcentrum.

Välfärden
Kommunen har ett grundläggande uppdrag – att tillgodose rättigheter och förpliktelser och kunna leverera ett pålitligt trygghetssystem. Skola och barnomsorg ska fungera för alla. Vi vill garantera våra väljare värdig hjälp när livet kantrar. Blir du sjuk så ska du få hjälp och vård. Är du gammal och otrygg ska det finnas boenden med en värdig miljö och för en rimlig kostnad. Förlorar du jobbet ska du få hjälp att komma på fötter igen. Arbetsmiljön i de kommunala verksamheterna ska vara god och en förebild för näringslivet i kommunen.

Skola och barnomsorg 
Utbildning och social gemenskap är bland de viktigaste byggstenarna i ett gott demokratiskt samhälle. Skolan i Norrtälje kommun ska ge dig som elev lika goda möjligheter, oavsett var du kommer ifrån, vilka föräldrar du har och oavsett dina styrkor och intressen.

Miljöpartiet vill:

  • Prioritera skolplatser i kommunal eller i civilsamhällets regi i stället för etablering av vinstdrivande friskolor.
  • Satsa på ett starkt elevhälsoteam i skolan och minska kravet på diagnos för att få stöd.
  • Säkra tillgång till anpassad skola och omsorg för elever med neuropsykiatriska diagnoser eller annan funktionsnedsättning.
  • Genomföra fler insatser för att minska utslagningseffekten i skolan – en bra skola fungerar för en mångfald av elever.
  • Se till att skolorna blir en mer attraktiv arbetsplats genom att satsa på högre lärartäthet, minskad administration, möjligheter till fortbildning och komplettering av behörigheter.
  • Minska undervisningstiden och omfattning av mentorsuppdrag för lärarna så att de hinner finnas för eleverna – med sikte på förbättrad arbetsmiljö, ökade kunskapsresultat och minskad psykisk ohälsa.
  • Införa en ny modell för fördelning av skolpeng som ger förutsättningar för att driva bra skolor även där det geografiska elevunderlaget är mindre, och som tar hänsyn till olika elevers förutsättningar.
  • Skola och förskola ska ha tillräckligt stora friytor och grönytor, tillräckligt små barn- och elevgrupper så att skolmiljö blir något som främjar kunskapsinhämtningen, inte tvärtom.
  • Mer flexibla regler för skolskjuts som skapar förutsättningar att öka upptagningsområden till mindre skolor. Rätten till skolskjuts ska inte baseras på antal meter till hållplats utan antal meter under rimliga säkerhetsförhållanden.

Hållbart arbetsliv
Miljöpartiet i Norrtälje vill se en arbetsmarknad med kortare arbetsvecka och ökad möjlighet till flexibilitet i form av distansarbeten för de jobb där det är möjligt. Utvecklingen av vårt samhälle är beroende av att vi har en god arbetsmiljö. Den ökade effektiviseringen i arbetslivet ska komma arbetstagarna till godo i form av minskad arbetstid och möjlighet till utbildning.

Vi står inför stora behov att rekrytera personal till sjukvård, äldreomsorg och skola. Ska detta lyckas krävs förbättrad arbetsmiljö. Ska vi kunna minska stressen i sjukvård och äldreomsorg måste vi ta bort den detaljstyrda ersättningen av varje åtgärd NPM  (new public management).

Miljöpartiet vill:

  • Prioritera en god arbetsmiljö inom vården så att personalen kan göra ett bra jobb.
  • Att vi ska införa rätt till heltid och möjlighet till deltid för personal i välfärden.
  • Ha fler fasta anställningar för att minska personalomsättning inom vård- och omsorg.
  • Fortsätta utveckla arbetstidsförkortning som ett medel för minskad stress och bättre återhämtning.
  • Att finansiering av vården blir mindre detaljstyrd för att minska stress och administration.

Sjukvård
När du blir sjuk ska du bemötas med värdighet, kompetens och medkänsla. Vården ska ges efter behov i hela regionen. Samverkansvinster ger effektivare och bättre vård än konkurrens mellan många olika vårdbolag. Den mest lönsamma vårdinsatsen är att minska vårdbehovet genom förebyggande arbete. Läkare ska kunna ägna sig åt att utveckla vården i stället för ekonomin. Vi ska ha en hållbar och lättillgänglig sjukvård i hela kommunen. Vi behöver också satsa stort för att minska den psykiska ohälsan.

Miljöpartiet vill:

  • Prioritera förebyggande insatser, exempelvis genom återkommande hälsoundersökningar.
  • Göra primärvården till basen i sjukvården, med en större del av sjukvårdsbudgeten.
  • Att alla patienter i primärvården får en namngiven läkare och sjuksköterska som de snabbt kan få kontakt med via internet eller telefon.
  • Att specialiserad rehabilitering för patienter med stressproblematik och långvarig värk ska erbjudas inom kommunen igen.
  • Fortsätta att utveckla en sammanhållen vård och omsorg genom Norrtäljemodellen.
  • Förbättra tillgång till Barn och ungdomspsykiatri i primärvården, för att avlasta BUP och förbättra stödet till elevhälsan.
  • Förstärka vuxenpsykiatrin med ett mobilt uppsökande team.
  • Förstärka primärvårdens psykiatri och komplettera med internetpsykiatri.
  • Bygga ut Norrtälje sjukhus.
  • Utreda möjligheter till ett BB för okomplicerade förlossningar i anslutning till Norrtälje sjukhus.
  • Att alla multisjuka sköra patienter kan få vård i hemmet via mobila team.
  • Stimulera och ta vara på idéburen sjukvård som psoriasismottagningen.
  • Inrätta mobil röntgen, som kan ge service i yttre delen av kommunen.

Äldreomsorg
När allt fler blir allt äldre är äldreomsorgen vår stora utmaning inför framtiden. Vi måste kunna rekrytera personal och förbättra deras arbetsmiljö. Vi måste också se till att de äldre får större möjligheter att bestämma vilken omsorg de vill ha.

Miljöpartiet vill:

  • Ha fler fast anställda, färre vikarier och mer tid för omsorgen.
  • Ha större fokus på förebyggande åtgärder, exempelvis fysisk träning, psykoterapi, yoga och meditation.
  • Anpassa den fysiska miljön för att minska risk för olyckor.
  • Ha nolltolerans mot undernäring.
  • Ha uppsökande verksamheter mot ofrivillig ensamhet.
  • Bygg äldreboenden i hela kommunen och inte enbart dyra med hög standard och hög hyra.
  • Ge ökat inflytande till äldre och anhöriga över omsorgens innehåll och ta bort den detaljerade tidsstyrningen.
  • Ge möjlighet till trygghetsboende och mellanboende som alternativ till hemtjänst och särskilda äldreboenden.

    Foto: Pixabay

Social och ekonomisk trygghet
Våra välfärdssystem är till för individer som av olika skäl behöver stöd från samhället. Oavsett orsak ska vi säkerställa tillgång till grundläggande behov som tak över huvudet, skydd från våld, mat på bordet och hjälp för att komma på fötter. Behovsprövningar ska göras med respekt för individen och insatser från olika instanser samordnas så att individen har ”en väg in”. När det gäller social och ekonomisk trygghet tvekar vi inte på att tillräckliga resurser för förebyggande och tidiga insatser vinner i längden.

Miljöpartiet vill:

  • Genomföra extraordinära åtgärder för att klara kompetensförsörjningen inom socialtjänsten och på så vis få bukt med livsfarligt långa handläggningstider.
  • Vidta omedelbara och extraordinära åtgärder för att få bukt med orimlig arbetsbelastning och livsfarligt långa handläggningstider inom socialförvaltningen.
  • Genomföra åtgärder för att långsiktigt säkerställa tillräcklig kapacitet inom socialförvaltningen. Ärenden såsom utredning av orosanmälningar eller insatser vid våld i nära relationer får inte bli liggande i väntan på resurser.
  • Garantera sommarjobb för alla ungdomar under 18 år, antingen hos kommunen eller genom samverkan med andra aktörer i kommunen.
  • Se en mer effektiv och välkomnande integration genom språkpraktik och samverkan med civilsamhället.
  • Ha en bättre samordning av insatser för unga vuxna som varken arbetar eller studerar.
  • Förbättra anhörigstödet och möjlighet till avlastning.
  • Samverka med sociala företag som skapar arbetstillfällen för människor som annars riskerar att stå utanför arbetsmarknaden. Aktiva insatser minskar behovet av försörjningsstöd och bidrar till ökad psykisk hälsa.
  • Etablera ett härbärge i Norrtälje kommun – det är inte värdigt att behöva hänvisa till Stockholm för tak över huvudet.
  • Stärka statusen för profession inom social hållbarhet. För att framgångsrikt driva frågor såsom jämställdhet eller våldsförebyggande arbete behövs det sakkunniga.
  • Säkerställa att Trygg i Norrtälje Kommun, kontoret som samordnar trygghetsarbetet mellan förvaltningar och andra aktörer inom Norrtälje kommun, har mandat och resurser för att utveckla sitt arbete. Vi ser gärna fler fältassistenter

Nyheter på Allmänt

Norrtälje, 8 mars 2024

Vrid utvecklingen framåt igen!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter